Church of Englands overhode, erkebiskopen av Canterbury Justin Welby, skrev til den anerkjente britiske avisen Sunday Times 19. desember. Innlegget støttet opp under et tidligere utspill fra den palestinske angelikanske biskopen Hosam Naoum.
Welby og Naoum uttrykker sterk bekymring for kristne samfunn i de palestinske områdene og Israel. De hevder (1) jødiske ekstremister sammen med (2) israelsk bodetting i Judea & Samaria og (3) israelske reiserestriksjoner (sikkerhetstiltak for å forhindre terrorangrep) er årsak til at kristne arabere lever under uutholdelige forhold, og at mange fordrives og flykter.
Dette til tross for at den arabiske kristne befolkningen i Israel øker.
Ifølge Welby og Naoum befinner det kristne sammfunnet i “Det hellige landet” seg i en dyp krise. De viser til at det kristne utgjorde 10% av befolkningen i “Det hellige landet” i 1922 (73.000), mens gruppen i dag er kun utgjør 2% av befolkningen.
Welby og Naoum nevner ikke muslimsk ekstremisme eller forfølgelse med ett eneste ord.
En rapport fra organisasjonen Open Doodrs (Åpne Dører) fremstiller saken annerledes enn de kirkelige overhodene. Rapporten forklarer nedgangen i antallet kristne med “islamsk undertrykkelse” og “ekstreme islamske miltære grupper” i de palestinske områdene. Kristne på “Vestbredden”, kontrollert av PA/Fatah frykter voldelige angrep fra muslimer.
En rapport fra Edy Cohen ved Begin-Sadat Center for Strategic Studies understøtter rapporten fra Open Doors. Cohen viser til konkrete eksempler på forfølgelse av kristne i de muslimske palestinske områdene, men at slike nyheter får lite oppmerksomhet fordi de “ikke kan knyttes til Israel”.
25. april 2019 tryglet kristne i Jifna, nær Ramallah, PA om beskyttelse fra bevæpnede og truende muslimer. Slike grupper stormet landsbyen deres etter at en kristne kvinne hadde klaget til politiet over at sønnen til en Fatah-leder hadde angrepet familien deres.
Politiet tilbød ikke de kristne beskyttelse, og Fatah-tilhengere kastet bensinbomber mot husene deres og skjøt i luften for å advare og skremme dem. Et vitne fortalte at lamdsbyens innbyggere senere ble tvunget til å betale “jizya”, en skatt pålagt kristne minoriteter i muslimske områder.
Det er også meldt om innbrudd og ødeleggelser i kristne kirker i Betlehem og Ramallah.
Cohen påpeker at slike saker sannsynligvis bare er toppen av isfjellet, ettersom mange kristne unngår å snakke ut om forfølgelse av frykt for represalier – å anmelde slike saker fører oftest til at forfølgelsen eskalerer.
Også på Gazastripen lider kristne under forfølgelse. Israel tvangsflyttet sine jødiske borgere fra området i 2005. Det bodde den gang omkring 5000 kristne arabere i Gaza. Hamas tok kontroll over området to år senere. I dag er det ikke mer enn 1000 kristne igjen.
Hamas innførte Sharia-lovgivning og grupper tilknyttet Hamas utførte målrettede angrep mot kristne – kidnapping, mord, tvangskonvertering og angrep på de kristnes hjem og deres kirker.
Allikevel mener Welby og Naoum at årsakene til at kristne flykter fra palestinernes områder handler om jødiske ekstremister, jødiske bosettere og “seperasjonsmuren” – som isolerer kristne på “Vestbredden” og begrenser deres økonomiske og sosiale handlingsrom.
Det er underlig at de kristne biskopene ikke nevner hverken Fatah, Hamas eller noen annet spor etter muslimsk forfølgelse.
Til tross for at det motsatte er bevist, forklarer biskopene avkristningen ved jødiske “bosettere” og israelske “reiserestriksjoner”.
Det har forekommet angrep fra jødiske nybyggere på arabere. Hele spekteret av politiske partier i Israel har tatt sterk avstand fra det. I de aller fleste tilfellene er det snakk om angrep på muslimer, uten at det gjør det tragiske fenomenet mer akseptabelt. Men at jøder angriper kristne arabere er et svært sjeldent fenomen.
Welby og Naoum forholder seg heller ikke til at avkristningen i de palestinske områdene er del av et generelt møster i muslimske land over hele verden.
En rapport fra 2019, utgitt av Storbritannias daværende utenriksminister Jeremy Hunt, viser at kristne utgjorde 20% av befolkningen i Midtøsten for 100 år siden. I dag utgjør de bare 5%.
Welby og Naoum har all god grunn til å være bekymret for kristnes fremtid i de områdene religionen deres ble til. Men ved å fornekte det som er den egentlige årsaken til de dytre tallene, svikter biskopene de kristne og støtter opp under dem som forfølger dem.
- Fritt oversatt utdrag fra artikkel forfattet av Rachel O’Donoghue, HonestReporting.
Fra The Algemeiner 22. desember 2021: