Å bli eldre i et land du har immigrert til kan være krevende. Mange kjenner på ensomhet i hverdagen.
Mange av de jødiske immigrantene fra Etiopia, Iran, India, Sør-Amerika og de tidligere sovjetrepublikkene er eldre, uten stort nettverk i Israel. De kommer med koffertene sine og må forsøke å skape seg en meningsfull tilværelse i Israel. Det innebærer både økonomiske, sosiale og følelsesmessige utfordringer.
Pensjonisttilværelsen omtales ofte som «de gylne årene», men det gjelder ikke for alle. Mange gruer seg til lange dager med lite aktivitet og begrenset sosial kontakt.
IKAJ har et hjerte for eldre jødiske innvandrerne med lav inntekt og begrenset sosialt nettverk. Vi ønsker å gi dem verdighet i form av å tilføre hverdagen aktivitet, sosialeisering og mening. Og da IKAJ fikk muligheten, var vi raske til å gripe den.
For nesten 300 eldre med lav inntekt, de fleste i alderen 80+ år, ser livet nå lysere ut når de står opp om morgenen.
De kommer med buss og tog til et håndverkerverksted i Jerusalem. Her møter de venner i et rom fylt med livlige samtaler, og avdelinger med produksjon av keramikk, smykker, metallarbeid, papirarbeid og tekstiler. De unike varene produseres for hånd og selges på stedet, så vel som på nettet.
Marsha utrykker takknemlighet for håndverkersenteret – og sier det har vært livreddende for ham. Han var 67 år da han kom til Israel fra Etiopia sammen med sin kone og deres seks barn. De hadde ikke med seg verdier eller eiendeler.
Marsha forstod ikke hebraisk godt, slet med å finne arbeid og tilpasse seg en helt ny livsstil. Dette var ekstremt vanskelig for ham, fordi han var vant til å jobbe på med jordbruk for å forsørge familien.
Han begynte å besøke keramikkverkstedet da han var 72 år. Han hadde ikke arbeidet med keramikk tidligere, men hans keramikkinstruktør la merke til hans unike tålmodighet for å gjenta abstrakte mønstre. Snart utviklet hun en ny produktlinje som passet til Marshas ferdigheter. Nå pryder han keramikk med ørsmå deltaljer av glitrende 24-karat gull!
65 prosent av dem som arbeider ved håndtverkverkstedene har overlevd Holocaust, andre har gått fra Etiopia til Sudan for å redde familiene sine fra krig og hungersnød.
I tillegg til opplevelse av en sosial og meningsfull hverdag mottar også de eldre økonomsike lønn som gjør dem bedre rustet til å betale for bolig, mat, medisiner og kanskje også gaver til barn, barnebarn og oldebarn. De får også reisekort, et godt varmt måltid hver dag og en feriebonus. For noen er en årlig dagstur ut av Jerusalem et klart høydepunkt.
En annen håndverker, Dinka (87), arbeider ved bokbinderavdelingen. “Dette er første gang jeg tjener mine egne penger. Jeg er så stolt og glad for å kunne hjelpe familien min på denne måten”, sier Dinka.
Dinka er født og oppvokst i en liten jordbrukslandsby i den nordlige regionen av Etiopia. Hun gjorde Aliyah i 2004 sammen med mannen sin og deres ni barn. I halvannet år bodde de alle i et overfylt mottakssenter og flyttet senere til Jerusalem. Selv om Dinkas ektemann, Yosef, var svært takknemlig for å komme til Israel, syntes han det var utfordrende å ikke kunne forsørge familien. Etter fem år trengte familien desperat hjelp. Da han hørte om håndverkersenteret og muligheten for å tjene penger, begynte reisen hans som håndverker, og han fikk senere selskap av Dinka. På bokbinderverkstedet har Dinka fått opplæring i å lage resirkulert papir om til vakre gratulasjonskort og notatblokker.
“Ingen eldre innvandrer er ekskludert, selv om de har begrensede ferdigheter”, forklarte Nicole Yoder, IKAJs visepresident for AID og Aliyah. “Vi tilbyr profesjonell opplæring på flere ulike felt og utvikler stadig nye produkter knyttet til de eldres interesser, ferdigheter, ideer og ønsker. De får tilført hverdagen aktivitet, sosialisering, bedre økonomi og verdighet.”
De aller fleste av arebiderne deltar over flere år – gjennomsnittet er 10 år! Ettersom alderen, helsen og ferdighetene endres, tilpasses arbeidsoppgavene. Med et daglig oppmøte på 85%, er det tydelig at de eldre er motivert og elsker det de gjør!
Ved gaver fra kristne over hele verden tilbyr IKAJ jødiske bestemødre og bestefedre, oldemødre og oldefedre, en verdig og meningsfull alderdom – fremtid og håp. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.
Kilde: IKAJ Jerusalem.