Kommentar: På Den norske kirkes hjemmeside ligger dokumentet Strategi for Mellomkirkelig råds engasjement for rettferdig fred i Palestina og Israel 2021-2023.
- Dokumentet er merket med: “Oppnevning til styret i Norges Kristne Råd”.
- Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, er leder av Norges Kristne Råd. Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken Norge, er nestleder.
- Strategi-dokumentet har, ikke overraskende, ikke en eneste henvisning til noe som lukter av Bibelen eller den kristne tro.
- Dokumentet finner flere forhold knyttet til Israel, jøder i Norge og evangeliske kristne som «krevende».
Dokumentet nevner ikke palestinsk terrorisme med ett eneste ord. Ikke ett eneste ord om at palestina-araberne benekter at jødene er urbefolkning i sine forfedres hjemland; benekter jødenes historiske tilknytning til Jerusalem; benekter Israels rett til å eksistere. Ikke ett eneste ord. Det eneste problematiske i konflikten, ifølge strategi-dokumentet, er jødenes okkupasjon og undertrykkelse av arabere.
“Startegien” for 2021-23 har bare ett tema: Hvordan aksjonere for denne overbevisningen i møte med jøder i Israel, jøder i Norge og evangeliske kristne som støtter Israel?
Igjen og igjen gjentas anklagen om okkupasjon, som om det skulle være en objektiv allmenngyldig beskrivelse av virkeligheten, og ikke en påstand Israel og (blant annet) flere hundre millioner evangeliske kristne støttespillere sier seg sterkt og tydelig uenige i.
Krevende: Forholdet til jøder i Norge og jøder i Israel
Måten MKR fremmer beskyldingene om okkupasjon og undertrykkelse av palestina-araberne, ugyldiggjør jødiske israeleres stemme. Den teller ikke. Ikke over hodet. Og allikevel klør MKR seg i hodet over at Det mosaiske trossamfund ikke lenger øsnker dialog og samabeid, og at det er «krevende» å få kontakt med jødiske grupper i Israel.
Kontaktgruppen mellom MKR og Det Mosaiske Trossamfund (DMT) har ikke fungert de senere årene. … Hvordan får vi gjenopprettet en god dialog med Det Mosaiske Trossamfund? … Hvordan … skjerpe kritikken av Israel, uten at dette kompliserer forholdet til jødiske miljøer ytterligere?
MKR ønsker å styrke kontakten til jødiske miljøer og organisasjoner og i større grad reflektere jødiske diskurser om konflikten. … Men det er en krevende å få kontakter i jødiske miljøer i Israel utenom menneskerettighetsorganisasjoner. … Hvem kan bidra til å styrke kontakten mellom MKR og jødiske miljøer i Israel? Har MKR de mest relevante partnerne i Israel … ? Hvis ikke, hvilke andre bør vi opprette kontakt til?
Svært krevende: «Kristensionistene»
Evangeliske kristnes «beskrivelser av landområder og situasjonen» er ikke «sannferdige», ifølge MKR. Igjen tydeliggjøres MKRs grunnholdning, som definerer andre perspektiver og stemmer som ikke sannferdige – denne linjen kjøres konsekvent, i stedet for å lytte, anerkjenne og legge grunnlag for dialog.
MKR har tidligere utfordret reisebyråer som arrangerer «kristne» reiser til Israel, om å være mer sannferdige i beskrivelsene av landområder og situasjonen … Mange tusener drar på slike turer hvert år, og kanskje burde MKR gjenoppta kontakten med disse reisearrangørene.
Bibelske landløfter koplet til Israels statsdannelse og okkupasjonspolitikk er særdeles krevende. Det samme er koplingen mellom landløfter og endetid (jf. kristensionismen).
Bør MKR si noe spesifikt om landløftene nå, eller avvente det arbeidet som gjøres sammen med Bispemøtet?
Bør MKR bør si noe om kristnes støtte til den politiske sionismen som legitimerer Israels krav også på palestinske områder?
Apartheid og FULL BOIKOTT av Israel
Ideologien og lovgivningen knyttet til Israel som en «jødisk stat», er krevende. … Denne utviklingen har fått mange til å rope et varsko om at Israel nå har mange fellestrekk med en apartheidstat. MKR viser til «et nylig publisert dokument» som anklager Israel for apartheid, og definerer det som «interessant lesning».
MKR slår fast at “full BDS mot Israel er legitime virkemidler” (altså full boikott av Israel – økonomisk, akademisk og kulturell).
MKR går ikke selv for å definere Israel som et apartheidregime, og ønsker selv bare en delevis boikott. Allikevel legger man ikke skul på at FULL BOIKOTT av Israel er et helt legitimt virkemiddel og at anklagene om apartheid er virkelig interessante.
MKR mener å være nøye på at deres ordbruk ikke skal kunne gi grunnlag for at dialogen forstoppes, men stiller seg ved allikevel ved siden av både dem som definerer Israel som et apartheidregime, og dem som går inn for FULL BOIKOTT av Israel. Tror MKR virkleig at deres meningsmotstandere ikke avslører denne dobbelheten som uholdbar? Dette er på linje med palestina-arabernes ledere, som gir et budskap på engelsk og et helt annet budskap på arabisk.
Uenig i definisjonen av antisemittisme
Det er mulig at Holocaust Remembrance Alliance sin definisjon av antisemittisme og bruken av denne bør kommenteres. Den brukes som et maktmiddel til å innskrenke andres ytringsrom og stilne kritikk av Israel, også i debattene her hjemme. … Bør MKR gå tydeligere ut mot misbruk av antisemittisme-begrepet?
Holocaust Remembrance Alliance definisjon av antisemittisme understreker at det å single ut Israel for massiv kritikk, uten å måle andre demokratier etter den samme målestokken, er antisemittisme. Det er dette punktet av definisjonen MKR finner problematisk. MKR har fått fullstendig oppheng på å kritisere jødene i Israel, og finner seg ikke i at det problematiseres av dem som ikke er “sannferdige”.
Det er faktisk ingen andre stater og ingen andre folkegrupper på jordens overflate MKR finner grunn til å kritisere – bare jødene i Israel. Og å fremme påstander om at det lukter antisemittisme av en slik uforholdsmessig aksjon, definerer MKR som «et maktmiddel til å innskrenke andres ytringsrom».
«Rettferdig fred i Palestina og Israel»?
Mellomkirkelig råds strategi for «engasjement for rettferdig fred i Palestina og Israel 2021-2023», nevner ikke palestina-arabernes løgner, hat og terrorisme med ett eneste ord.
Mordforsøk og mord på sivile jøder på åpen gate i Jerusalem? – ikke ett ord. Fatahs belønnings-system for slike og andre terrorister (Pay for Slay)? – ikke ett ord. Hamas utallige rakettangrep fra tett befolkede områder mot tett befolkede områder? – ikke et ord. Grov antisemittisme i palestinske skolebøker, oppfordring til hellig krig og forherligelse av selvmordsbombere som martyrer? – ikke ett ord. At både Fath og Hamas definerer selvmordsbombere som frigjøringshelter og hellige krigere for allah? – ikke ett ord.
Det eneste som er problematisk, ifølge MKR, er jødenes okkupasjon og apartheid. Dette er legitimt å møte med FULL BOIKOTT. MKR definerer at israelske og norske jøders, og evangeliske kristnes «beskrivelser av landområder og situasjonen» ikke er «sannferdige».
På dette grunnlaget mener man allikevel man er i posisjon til å ønske seg et bedre samarbeid både med jøder i Israel og det jødiske samfunnet i Norge – man later ikke til å forstå hvor selvmotsigende og urasjonelt dette er – MKR vil i alle fall, ikke under noen omstendigheter, forholde seg til det.
Hva er Mellomkirkelig råd?
Mellomkirkelig råd er et råd i Den norske kirke, som har som oppgave å samordne og fremme kontakten mellom Den norske kirke og kirker utenfor landets grenser, og å ivareta forbindelsen med de internasjonale kirkelige organer hvor Den norske kirke er medlem: Det Lutherske Verdensforbund og Kirkenes Verdensråd.
Rådet har også ansvar for å fremme og samordne Den norske kirkes kontakt med andre kirkesamfunn i Norge, ved teologiske samtaler og praktisk samarbeid – som Norges Kristne Råd, hvor de fleste norske kirkesamfunn er medlemmer.
Berit Hagen Agøy over tok rollen som generalsekretær i Norges Kristne Råd etter nåværende preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Fykse Tveit har i mellomtiden vært generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.