Irans muligheter for å utvikle atomvåpen eskalerer, og de kan ha oppnådd det om kort tid, uttalte General Kenneth McKenzie til magasinet TIME onsdag.
Dersom USA ikke lykkes med å forhandle frem en avtale som begrenser Irans muligheter til å utvikle atomvåpen vil andre alternatver bli vurdert, ifølge McKenzie, som er øverste leder av US Central Command.
“Vår president har sagt at de ikke vil komme til å disponere atomvåpen”, sa MCKenzie til Times – “Nå er det diplomatene som leder dette, men Central Command har alltid ulike alternative planer vi kan iverksette, dersom vi få innstrukser om det.”
De siste dagene har flere høytstående amerikanske tjenestemenn uttalte seg om “andre alternativer” dersom forhandlingen med Iran mislykkes. McKenzie er den som klarest slår fast at dette innebærer militære operasjoner.
McKenzie er USAs øverste miliære leder i Midtøsten. “De er veldig nærme nå [på å kunne utvikle atomvåpen] – jeg liker ikke tanken på det som kan hende”, sa McKenzie.
Israelske og amerikanske uttaleser i den foregående uken indikerer at begge landene mener det iranske presteskapet lenge nok har forskjøvet forhandlingene knyttet til landets ulovlige program for anriking av uran, og at det sjiamuslimske regimet nå kan være veldig nære muligheten for å kunne utvikle atomvåpen.
USAs forhandler i atomavtalene, Rob Malley, uttalte til NPR at USA i utgangspunktet ønsker å prioritere økonomiske sanksjoner, men advarte om at USA “ikke vil sitte stille” dersom Iran fortsetter å utsette forhandlingene. Dersom utsettelsene fortsetter “må vi svare på det”, sa Malley.
Israel kritiserte avtalen fremforhanldet av Obama-adminisrasjonen i 2015. Trump-administrasjonen trakk seg fra avtalen i 2018, da Iran ikke innfridde vilkårene. Nå forsøker Biden-administrasjonen å reforhandle avtalen, men Iran har usatt samtalene flere ganger.
Statsminister Naftali Bennett uttaleser tirsdag indikerer at Israel er forberedt på militære operasjoner uvhengig av de planlagte forhandlingene, og at Israel kan komme til å iverksette tiltak uten USAs godkjenning eller støtte.
Etter Det internasjonale atomenerigbyråets (IAEA) styremøte offentliggjorde EU en felles uttalelse der de gav uttrykk for “dyp bekymring over de usikre resultatene av samtalene” mellom partene.
Foruten USA, som deltar indirekte i samtalene, er Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Kina landene som skal delta i de planlagte forhandlingene med Irans myndighter. Iran har nektet USA tilstedeværelse i møtene.
Kilde: The Times of Israel, 25. november 2021.
Kommentar:
Iran er helt tydelige på:
- De ønsker å utvide sin innflytelse over de sunnimuslimske områdene i Midtøsten
- De ønsker å være lederen for verdens muslimer
- De ønsker å utslette Israel
- USA er deres største fiende, ved siden av Israel
- De argumenterer ut fra en religiøs islamistisk ideologi i alt de foretar seg
Dersom Iran utvikler atomvåpen står de i en helt ny posisjon, både overnfor sine fiender og alle andre verdens nasjoner, og i forhold til sine offentlig uttalte mål.
Israel har lenge vært helt tydelige på at de vil angripe Iran militært for å forhindre at det sjiamuslimske presteskapet får utviklet atomvåpen. USA har vært tydelig på det samme, men ønsker vremdeles å prioritere forhandlinger og økonomiske sanksjoner for å få til en ikke-militær løsning.
Irans disposijoner fører til militære allianser mellom USA, Israel og de mange sunnimuslimske landene i Midøsten – blant annet Egypt, Jordan og Gulf-statene.
Kina, Russland og Tyrkia er mektige nasjoner som utfordrer USAs politikk om økonomiske sanksjoner som pressmiddel mot presteskapet som styrer Iran. Ved en økning i handel, samarbeid og langsiktige avtaler styrker disse landene det iranske diktaturet, knyttet til både atomforhandlingen og deres hassardiøse religiøst fundamenterte målsettinger.
En aktuell sammenligning:
Jødene ble ved folkerettslige beslutninger i 1920 gitt retten til å opprette en jødisk stat i sine forfedres hjemland. Briten fikk mandamakt over dette området og gav mandatområdet navnet Palestina. Etter arabisk press gav britene hele 77% av Palestina til araberne og opprettelsen av Jordan. Da det arabiske presset vedvarte innførte britene strenge begrensninger for jødisk immigrasjon til Palestina i mellomkrigsårene (fikk katastrofale konsekvenser…). I 1947 foreslo FN å opprette en jødisk stat på 11% av Palestina, og uten Jerusalem.
Jødene i Israel har med andre ord erfaringer med at Vestens “forhandlinger” med aktørene som ønsker å uslette Israel ikke gir de ønskede resultater. Jødene i Israel har gjort seg erfaringer som tisier at de bare har seg selv å stole på. Uten at Israel var vokst til en militær stormakt, hadde deres fiender utslettet dem for lenge siden (de forsøkte i 1948, 1967 og 1973), mens Vesten var opptatt av forhandlinger som innebærer smertelige og livsfarlige kompromisser ikke bare for Israel som en stat, men for jødene som et folk.