312 innflytelsesrike irakere møttes i Erbil i Kurdistan. Blant dem var både sjiamuslimske og sunnimuslimske ledere, menneskerettighetsaktivister og klanledere. Gruppen oppfordrer irakiske myndigheter til å slutte seg til Abraham-avtalene.
Ifølge kunngjøringen blir det første skrittet offentlige samtaler mellom de to statsmaktene.
Konferansen ble organisert av New York-baserte Center for Peace Communications, som arbeider for å fremme samarbeid mellom arabere og israelere, og for å beskytte aktivister som støtter normalisering av forholdet.
En av foredragsholderne forklarte om hvorfor gruppen arbeider for en fredsavtale med Israel: «For at vi kan leve i en stabil region, uten konflikter. Vi tror på det fordi vi ønsker fred i regionen, at Israel er en uatskillelig del av helheten, og at alle mennesker har rett til å leve i sikkerhet.»
«Vi krever at Irak slutter seg til Abraham-avtalene», skrev Wisam al-Hardan, leder for Sons of Iraq Awakening, i The Wall Street Journal fredag. «Vi etterlyser fulle diplomatiske forbindelser med Israel og en ny politikk for gjensidig utvikling og velstand.»
The Sons of Iraq ble organisert i 2005, av klanledere i Anbar-provinsen og tidligere irakiske offiserer som kjempet med de amerikanske styrkene mot al-Qaida.
«Noen av oss har kjempet mot IS og al-Qaida på slagmarken,» skrev Hardan. «Gjennom blod og tårer har vi lenge demonstrert at vi er imot alle ekstremister, enten det er sunnimuslimske jihadister eller sjiitiske militser som støttes av Iran. Vi har også demonstrert vår patriotisme: Vi ofret livene våre for Iraks enhets skyld.»
Hardan omtalte utvisningen av Iraks jøder som en katastrofe og tok til orde for å koble etterkommerne deres til Israel, samt irakere i eksil.
«Vi avviser hykleriet i deler av Irak, som snakker vennlig om irakiske jøder mens de fornærmer deres israelske statsborgerskap, og den jødiske staten som ga dem asyl.»
Hardan skrev også at Iraks lover som kriminaliserer kontakt med israelere er «moralsk forkastelige».
Det pågår krig i Syria, Libanon, Libya og Yemen. Abraham-avtalene representerer håp om en utvikling mot «fred, økonomisk vekst og forbrødring», skrev den tidligere offiseren.
Etter konferansen vil det bli nedsatt arbeidsgrupper som skal fremme samarbeid mellom nasjonen, inkludert handel og kultur.
«Arrangementet i Irak er en kilde til håp og optimisme. Israel søker alltid etter måter å utvide fredssirkelen på, og vi arbeider med venner over hele verden for å få det til», uttalte Israels utenriksminister Yair Lapid til The Times of Israel.
«Det jødiske folket en betydelig felles historie med Irak. I dag vil vi si til det irakiske folket: Vi har langt mer som forener oss enn som skiller oss, og langt mer å tjene på fred enn en unødvendig konflikt.»
Irak var en betydelig bidragsyter med bl.a. 18.000 soldater, da arabiske omkringliggende nasjoner angrep Israel etter opprettelsen i 1848. Også i krigene i 1967 og 1973 var Irak en hovedaktør blant de arabiske nasjonene som igjen angrep Israel. I Yom Kippur-krigen i -73 falt over 800 irakiske soldater på Golan-høydene. Irak er offisielt fremdeles i krig med Israel.
Lenke til saken i The Times of Israel, 24.09.2021: https://www.timesofisrael.com/250-prominent-iraqis-publicly-call-for-full-peace-with-israel/
Lenke til artikkel om de irakiske jødenes historie: https://rememberbaghdad.com/history
Lenke til artikkel om massakre på jøder i Bagdad 1941: https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/the-farhud