Debatten omkring imamen fra Drammen som nylig er anmeldt for å hylle Adolf Hitler og nazistenes folkemord på jøder i Europa skaper bred debatt. Også israelske medier rapporterer om saken.
Harald Stanghelle stilte følgende spørsmål i Aftenposten 10. august: «Det kommer et uforfalsket jødehat fra en imam i Drammen. Våger norske muslimer å ta et nødvendig oppgjør med denne giften i egne rekker?»
På sin Facebook-side følger Kjetil Rolness opp Stanghelles utspill:
Som Harald Stanghelle påpeker i Aftenposten i dag: Dette jødehatet er ikke et personlig eller tilfeldig avvik, men en integrert del av samtalen i mange minoritetsmiljøer, særlig blant unge menn fra Midtøsten og Nord-Afrika.
Politiske ledere på høyresiden er i sommer blitt bedt om å ta et tydeligere oppgjør med ekstremismen på sin egen ytterflanke. Når skal muslimske ledere bli tillagt samme ansvar? «Våger norske muslimer ta et nødvendig oppgjør med denne giften i egne rekker?» spør Stanghelle. Men vi kunne spørre om mer:
Hvorfor har representanter for Den norske kirke (Kirkelig Dialogsenter Drammen og Drammen og omegn tros- og livssynsforum) i årevis hatt «dialog» med imamen uten å skjønne hva slags ideologi han og bevegelsen Minhaj-ul-Quran står for?
Hvorfor er det Jon Helgheim i Frp som må ta opp problemet i spørretimen i Stortinget?
Hvorfor er det først nå at denne saken kommer på leder- og kommentarplass i de store avisene? Hadde en norsk leder av et trossamfunn skrevet noe lignende om muslimer, ville det vært alarm umiddelbart.
Hvorfor måtte det en anmeldelse fra en engasjert enkeltperson til for å løfte saken i offentligheten, slik at den fikk konsekvenser for imamen?
Facebook fjernet en kommentar under Rolness’ innlegg om imamen fra Drammen. Personen som ble sensurert ble samtidig utestengt fra Facebook i 30 dager. Imamens antisemittisme fikk derimot stå i flere måneder uten at noen reagerte, før en privatperson fra tok affære og fikk anmeldt imamen for hatkriminalitet. Rolness reagerer sterkt på sensuren, og spør:
Ikke si noe stygt om muslimer som hyller Hitler?
Facebook har nettopp fjernet en kommentar under min siste post om imamen fra Drammen som har spredt jødehat og trukket fram Hitler som forbilde (på Facebook, by the way). Det var en kommentar der André Clark-Utvik refererte til sine erfaringer fra 30 år i Marokko.
Han [Clark-Utvik] forklarer i en PM til meg: «Min opplevelse i Marokko er at mange ser på Hitler som en stor leder som gjorde bra ting. Folk jeg kjenner legger ut bilder av Hitler på sine FB-profiler og hyller hans gjerninger. Jeg har alltid vært kvalm av å høre på dette i alle år. Denne imamen [i Drammen] er egentlig en fortsettelse på denne opplevelsen.»
Da går spørsmålet til Rune Paulseth, sjef for Facebook Norge: Skal kommentarer som er sterkt KRITISKE til jødehat og Hitler fjernes fra nettverket?
Roless får støtte etter utspillene. Espen Goffeng, forfatter og lektor ved Universitetet i Oslo, skriver: