Av Edna Eriksen
Kina har ifølge det internasjonale cybersikkerhetsfirmaet «FireEye» hacket en rekke internasjonale nettsteder i blant annet Iran, Saudi-Arabia og Israel. Dette varslet «FireEye» tirsdag. Bare i Israel har de hacket dusinvis av israelske nettsteder innen offentlig og privat sektor. En rekke e-poster og diskusjoner som omhandler prising samt teknisk produktuvikling har blitt lest. Målsettingen bak hackingen ser ut til å være markedsposisonering og profitt.
Det massive dataangrepet virker til å være en del av langsiktig spionasje innen teknologi, forretning, konkurranse og utvikling. Landene som er utsatt for hacking befinner seg i den samme midtøsten-regionen og er ofte i konflikt med hverandre. De handler alle med Kina.
Tidspunktet for denne nyheten sammenfaller med juli-angrepene på regjeringer i Europa, Asia og USA. I tillegg har NATO blitt utsatt for store cyber-angrep.
Rapporten sa at «Mandiant og FireEye» “jobbet med det israelske forsvarets etater for å sammenfatte data fra flere israelske selskaper. Denne analysen viste at operasjoner mot israelske regjeringsinstitusjoner, IT-leverandører og telekommunikasjonsenheter ble utført på samme tid.”
Den kinesiske spionasje gruppen «UNC215» brukte TTP (Taktikk, teknikk og prosedyrer). «Skjult, operativt sikkert og med falskt flagg utnyttet de pålitelige relasjoner.»
Rapporten sa UN215 plantet «falske flagg, for eksempel ved hjelp av farsi for å villede analytikere og å henvise til Iran.»
Kina benekter offisielt enhver form for innblanding. Uoffisielt anklager de USA og andre land for dobbelstandard. De påstår at dersom ikke amerikanske bedrifter driver nettspionasje, så gjøres det av NSA.
Toleransen for kinesiske cyber-angrep sank globalt etter Kinas håndtering av Hong Kongs corona-krise, problemene i Sør-Kina-havet og anklagene om krigsforbrytelser mot uyghurene.
Israel har opprettholdt sin storhandel med Kina og Beijing vedrørende den nye havnen i Haifa. Jerusalem har begynt å revurdere sitt samarbeid med Kina vedrørende utrullingen av 5G. De unngår offentlige direkte konfrontasjoner.
Den tidligere INCD(Israel Nasjonal Nettsikkerhet) sjefen Buky Carmeli bekreftet til Jerusalem Post i August 2018 at Kina tidligere var involvert i spionasje innen den israelske offentlige og private sektoren. Dog nådde de ikke statens “juveler” i digital form.
Den Kinesiske Ambassaden responderer kraftig på den nye rapporten :
«FireEye-rapportens grunnløse beskyldninger mot kinesisk nettsikkerhet er en ærekrenkelse med politiske formål. Kina har alltid kjempet imot og bekjempet nett-angrep som er på kant med intern infrastruktur på nett.»
Det konkluderte med «vi håper israelske venner og medier setter et klart skille mellom rett og galt, og avstår fra å gi grunnlag for rykter.»
Statsministerens kontor har ikke svart på henvendelsen.
Kilde Jerusalem Post