Aps Hadia Tajik og Frps Sylvi Listhaug barket onsdag kveld sammen i en heftig 22. juli-duell på NRK, melder VG onsdag 29. juli.
Listhaug reagerte sterkt på at Ap-leder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet på tiårsmarkeringen for terrorangrepet ba høyresiden om å ta et særlig ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme.
Det første dryppet kom i 2017 da Støre var ute og sa at man skulle ta opp mer Frp sin rolle i dette. … I kommentarfeltet florerer det med påstander om dette. Det er det ansvar vi definitivt ikke tar.
Det som er uakseptabelt er denne insinuasjonen om at Frp har ansvar for denne gjerningen som ble begått i 2011, sa Listhaug.
Listhaug mener Frp er utsatt for brunbeising og mener det er urettferdig.
Hun fikk kraftig motstand av Ap-nestleder Hadia Tajik.
Når det blir begått terrorangrep av høyreekstreme som har skjedd to ganger de siste ti årene, så er det naturlig å forvente at også høyresiden deltar i debattene om dette, sier hun.
Vi vet at konservative muslimske autoriteter kan ha en særlig rolle i å avradikalisere islamister, fordi de blir lyttet til på en annen måte i de miljøene. Da er det naturlig å forvente at autoriteter på høyresiden kan ta en lignende rolle.
Tajik roste Frp for å ta avstand fra høyreekstreme organisasjoner som muslimfiendtlige SIAN og nynazistiske Nordisk Motstandsbevegelse.
Bakgrunnen for debatten er Jonas Gahr Støres uttalelser under 10-årsmarkeringen av terrorangrepene 22. juli 2011. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klarere grenser opp mot det høyreekstreme. Ikke lukke øynene, sa Støre.
Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at hun ikke er enig med Ap-leder Jonas Gahr Støre om at høyresiden har et særlig ansvar for å ta oppgjør med høyreekstremisme. … Alle har et ansvar for å gjøre det, men det å implisere at vi har en sterkere tilknytning, det synes jeg ikke det er et grunnlag for å si … Solberg mener at hun og Høyre har tatt oppgjør med høyreekstreme holdninger igjen og igjen. … Vi har ikke noe som helst ideologisk fellesskap, undertreket statsministeren.
Ap-leder Jonas Gahr Støre er oppgitt over mottagelsen hans appell til lederne på høyresiden om å ta avstand fra høyreekstremisme, har fått hos statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Sylvi Listhaug.
Støre parerte statsministerens uttalelser: Da vil jeg si til Erna Solberg: Alle som har en lederrolle i samfunnet bør ta ansvar. Jeg har ikke pekt på enkeltpersoner eller enkeltpartier. Vi forstår alle inndelingen i politikkens høyreside og venstreside. Noen vil lytte mer til meg og andre vil lytte mer til ledere på høyresiden,
(sitater fra VG 29.07 i kursiv)
Hva med ekstremisme på venstresiden, Hadia Tajik?
I hvilken grad Hadia Tajiks kritikk av høyresiden treffer, er ikke tema i denne kommentaren, men Arbeiderpartiets nestleder kaster sten i glasshus når hun anklager høyresiden for å ikke ta et oppgjør med ekstremisme.
Ledere i Arbeiderpartiet, AUF, SV og Rødt, og deres ungdomspartier, er fremstående medlemmer i den Palestinakomiteen – sammen med biskoper og prester i Den norske kirke.
Som LO, Norges største arbeidstakerorganisasjon, krever Palestinakomiteen full boikott av Israel: Økonomisk, kulturell og akademisk boikott av jødene i Israel.
Det innebærer all handel med Israel, alt samarbeid knyttet til utdanning og forskning, boikott av alle jødiske kunstnere og musikere fra Israel, og boikott av jødiske israeleres deltagelse i alle internasjonale idrettsarrangementer.
Til sammenligning: Adolf Hitler ville nekte jøder deltagelse under OL i Munchen i 1936, men han måtte gi seg, da IOC truet med å stoppe lekene.
«Palestinakomiteens BDS-utvalg arbeider for økonomisk, faglig, akademisk og kulturell boikott av staten Israel. … Dette arbeidet går også ut på å videreføre de initiativ som kommer fra det palestinske samfunnet gjennom BDS-kampanjen» (fra Palestinakomiteens nettside).
Til orientering: Den tyske nasjonalforsamlingen vedtok i 2019 en resolusjon som definerer boikott av Israel som antisemittisme. Tyskland la ned et forbud mot offentlig støtte til organisasjoner som fremmer boikott av den jødiske staten. Østerrikes nasjonalforsamling vedtok året etter enstemmig å definere boikott av Israel som antisemittisme.
Men i Norge er det fritt frem å boikotte verdens eneste jødiske stat og Midtøstens eneste demokrati, uten at man samtidig fremmer liknede boikott av noen av de mange grusomme diktaturene på kloden. Det er antisemittisme. For hva er ellers årsaken til at så mange mektige norske organisasjoner går inn for å boikotte bare en neste stat, og ingen av de andre? I lys av historien er dette hjerteskjærende og himmelropende urettferdig.
Oppfordring til Jonas Gahr Støte og Hadia Tajik om å ta et oppgjør med ekstremisme på venstresiden
Denne uken hyllet Palestinakomiteen to muslimske idrettsutøvere som trakk seg fra OL i Tokyo fordi de nektet å konkurrere mot jøder fra Israel. Vi vil ikke anerkjenne det israelske flagget og vi vil ikke skitne til våre hender med det, uttalte den algeriske judoutøveren Fethie Nourine.
Palestinakomiteen er kjent for å trekke sammenligninger mellom jødene i Israel og de tyske nazistene – noe en biskop i Den norske kirke gjorde senest i sommer. Det er internasjonalt anerkjent å definere slike sammenligninger som antisemittisme.
«Idretten har flere ganger boikottet sentrale arrangementer. I 1936 boikottet Arbeidernes Idrettsforbund (1924-46) OL i Tyskland for å rette oppmerksomheten mot Hitlers rasediskriminering og fengsling av jøder og kommunister» (fra Palestinakomiteens nettside).
Palestinakomiteen kritiserer norske myndigheter for å definere Hamas som en terrorgruppe, og krever av norske myndigheter at de anerkjenner Hamas som palestinernes demokratisk valgte lederskap.
«Etter at Hamas vann det demokratiske valet i dei okkuperte områda i 2006, har … Israel … provosert fram ein intern strid mellom palestinske grupper. … Vi støttar det palestinske folket og deira rett til å velje sine eigne leiarar, og vi tek avstand frå USA, Israel og Vesten si stempling av den demokratisk valde leiinga som terroristar. Splittinga i det palestinske folket, særskilt splittinga mellom Fatah og Hamas, tener berre okkupantmakta» (fra Palestinakomiteens Prinsipprogram).
Palestinakomiteen legitimerer Hamas’ terrorisme mot sivile jøder som motstandskamp på linje med nordmenns motstand mot de tyske nazistene under andre verdenskrig.
“Så lenge Israel sin okkupasjon blir akseptert av det internasjonale samfunnet kan det palestinske folket ikkje vente seg rettferd utan at dei sjølv gjer opprør (intifada). Palestinakomiteen støttar det palestinske folket sin rett til væpna motstand i samsvar med folkeretten” (fra Palestinakomiteens Prinsipprogram).
Palestinerne har etter folkeretten rett til å forsvare seg og å drive motstandskamp mot okkupasjon, på samme måte som nordmenn gjorde under den tyske okkupasjonen” (fra Palestinakomiteens Prinsipprogram).
Om ikke det er ekstremistisk å boikotte jødene i Israel eller å sammenligne dem med de tyske nazistene som myrdet over 6 millioner jøder, så må det vel være ekstremistisk å påstå at Hamas ikke er en terrorgruppe, og å definere terrorisme mot sivile jøder i Israel som legitim måte å yte seg på?
Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik gjør rett i å tale høyt om ekstremisme. Men hvorfor tar de ikke selv et oppgjør med ekstremisme på sin venstreside? Den er utbredt!
Når vi også vet at det i muslimske miljøer finnes mye ekstremistisk antisemittisme, også i Norge, og at denne gruppen velgere sokner til Arbeiderpartiet, SV, Rødt og deres ungdomspartier, bør det ikke være for mye å forlange at ledere i Norges største og mektigste politiske parti også reflekterer kritisk over hvordan deler av venstresidens politiske agenda samsvarer med islamistisk ekstremisme, og faktisk, i denne sammenheng, nettopp nazisme.
Ærlig talt. Israels 22 arabiske naboland er så godt som etnisk renset for jøder. De samme gjelder de palestinske områder, og i alle klodens stater og samfunn for øvrig med en muslimsk majoritetsbefolkning. DET er rasisme.
Israel er et bitte lite land, en nødhavn for etterkommere av jøder fordrevet fra de arabiske nasjonene, som flyktet fra kommunismen eller overlevet nazismen. Hvordan kan ideen om en jødisk stat være rasisme?
Det er Palestinakomiteens klare og tydelige budskap. Og det stiller altså ledere i Arbeiderpartiet, SV og Rødt, og deres ungdomspartier seg bak – sammen med biskoper og prester i Den norske kirke.
Hvordan kan Støre og Tajik lukke øynene og toe sine hender, og allikevel oppfordre Høyre og Frp til å ta et oppgjør med ekstremisme, på bakgrunn av en sinnsyk morders vrangforestillinger?
Nazistene boikottet alle jøder i Europa, den politiske venstresiden vil idag boikotte alle jøder i Israel
Fra “Leder” i Aftenposten 4. April 1933 (kilde: HL-senteret):
Det kan ikke være tvil om at tyskernes aksjon mot jødene i disse dager skaper en forsterket jødesympati ute i verden, som disse Israels sønner neppe fortjener. Imidlertid mangler vi her i landet forutsetninger for å kunne dømme rettferdig om aksjonen mot jødene. Vi vet ikke noe om i hvilken utstrekning det tyske folks lidelser skyldes jødenes metoder og mentalitet. Vi vet bare at de er blitt forhatt, og vi får gå ut fra at dette ikke skyldes bare mindreverdighetsfølelse og misunnelse, men har reelle årsaker. […] Å dømme etter de mange innlegg vi har mottatt om dette spørsmål, er der også her i landet adskillig jødehat. Man beskylder dem bl.a. for å være flinke til å lage fordelaktige konkurser. Men etter at gjeldsnedskriving er blitt et legitimt politisk krav, kan vi ikke på den hvite rases vegne anstille oss særlig moralsk indignert i den anledning. Derimot kan vi innrømme at en tusenårig kamp mot allverdens vanskeligheter har gitt jødene en spesiell smidighet og en særlig begavelse i å øyne muligheter og utveier i alle situasjoner – egenskaper som vi på vår side burde møte med solide lover, med germansk dyktighet og med forsterket årvåkenhet. Vi kan ikke befri oss fra den tanke, at det også skyldes svakheter hos oss selv, når jødene så ofte trekker det lengste strå.
Fra Nationen 3. april 1933 (kilde: HL-senteret)
[…] Den nasjonalsosialistiske landsleder for propaganda, SchulzeWechsungen, talte i går i Berlin kringkasting om boikottaksjonen. Han erklærte at boikotten var blitt gjennomført med glimrende disiplin. Jødene fikk nå tre dagers betenkningstid, og de hadde sin skjebne i sin egen hånd. Hvis redselsetterretningene ikke stanset ville man ”ta jødene om deres hjerte” – nemlig om deres pengepung. […]
Fra Arbeiderbladet (Dagsavisen) 1. april 1933 (Kilde: HL-senteret):
[…] I byen Arensberg i Sachsen marsjerte i [går] formiddag sterke nasjonalsosialistiske avdelinger gjennom gatene, og nasjonalsosialistiske stormavdelingsfolk stilte seg som
vaktposter foran alle forretninger hvis innehavere er jøder. Alle kunder som gikk ut av slike forretninger fikk et stempel påtrykt følgende innskrift i ansiktet: ” Vi er forrædere som kjøper hos jøder”. […]