Av Edna Eriksen
Human Rights Watch ga tirsdag ut en rapport som anklaget den israelske hæren og Hamas for krigsforbrytelser under Gaza-krigen i mai. Beskyldningene kom to måneder i etterkant av konflikten. Israel har frigitt foreløpige, egne funn fra visse hendelser. Disse kan noen ganger ta lang tid å fullføre.
Ifølge Human Rights Watch-rapporten unnlater stadig “den israelske militære og palestina-arabiske myndigheten å undersøkelse krigsovertredelser begått i eller fra Gaza.”
Israel utførte over 30 undersøkelser og over 500 undersøkelser som involverer soldater i Gaza-krigen i 2014. Human Rights Watch kaller israelske undersøkelser for hvitvasking. Dette relaterer de til et halvt dusin tilfeller der de synes IDF soldater har fått for milde fengelsstraffer.
Rapporten fokuserte på tre konkrete hendelser fra mai der minst 62 palestina-arabiske sivile ble drept. IDF skal angivelig ha drept 260 palestina-arabere i over 1500 luftangrep. HRW hevder at minst 129 av disse var sivile, derav 66 var barn.
HRW-rapporten viste også til “palestina-arabiske væpnede grupper” med klar referanse til Hamas og Islamsk Jihad. Krigsforbrytelsene fra disse omhandler mer enn 4,360 raketter og bombekastere mot israelske befolkningssentra. I tillegg til brudd på forbudet mot utilbørlig eller vilkårlige angrep mot sivile.”
I tillegg bemerker rapporten at 12 Israelere ble drept under krigen, samt at noen Gaza-boere ble drept ved mislykkede rakettoppskytninger fra Gaza.
Ifølge rapporten intervjuet HRW 30 palestina-arabiske vitner til Israelske angrep. Disse var slektninger av sivile som ble drept eller bodde i rammede områder.
Organisasjonen besøkte også fire rammede steder, inspiserte rester av ammunisjon, analyserte satellitt-bilder, video-opptak, og fotografier som ble tatt i etterkant av angrepene.
I sin analyse, baserer HRW sin konklusjon på at tilfeller der sivile liv skal ha gått tapt uten tydelige militære mål.
I henhold til HRW var det tre hendelser som ble trukket fram :
1) En Israelsk missil slo ned i nærheten fire hus ved Al-Masris familie. Åtte sivile ble drept, deriblant seks barn den 10. mai nær byen Beit Hanoun.
2) Den 15. mai ødela en bombe ødela en tre-etasjers bygning i Shati flyktningleir, drepte 10 sivile, to kvinner og åtte barn fra to familier i samme slekt.
3) Den 16. mai forårsaket en rekke Israelske luftangrep kollapsen av en tre-etasjes bygning i al-Wahda Gate i Gaza by og drepte 44 sivile.
I et brev til HRW den 13. juli, svarte IDFs strategiske leder Mika Lifschitz at dens målrettede aksjoner var lovlige. Hendelser der sivile ble drept involverte lovlige mål der sivile kom utilsiktet til skade. De la til at noen hendelser fortsatt ble analysert.
HWR har satt sammen IDFs begrunnelser for 10.mai-angrepet ved Beit Hanoun. De har tolket det dithen at IDF rettferdiggjør sine anslag mot Mohammed Ali Mohammed Nusser. Denne mannen ble drept i angrep samtidig som raketter fra Islamsk Jihad traff Israel. Likevel sa HRW at det “de ikke fant bevis for et militært mål i det rammede området.”
Videre uttalte organisasjonen at Israel ikke hadde redegjort for at Nusseir var i kamp eller for dens gjengjeldelsesangrep. Ifølge palestina-arabere som kjente ham, var han en vanlig selger av yrke.
I den andre hendelsen, uttalte HRW at “Det israelske militære sa en bygning i Shati camp ble utsatt for målrettede angrep natt til 15. mai fordi en rekke Hamas terrorister brukte en leilighet til terror-infrastruktur, og at angrepet drepte 10 mennesker.”
HRW sa Israel ikke har bevis for at gruppen står bak terrorangrep på det tidspunktet de ble truffet av luftangrep.
I den tredje hendelsen har IDF allerede innrømmet at drapene på sivile på al-Wahda Street var en feil. Målet var i et annet sted på blokken. Ifølge IDF ble sivile drept da tunnelen som ble angrepet kollapset på et annet sted. Likevel sa HWR at den israelske hæren ikke hadde presentert bevis på at den underjordiske tunnelen var en trussel.
På generell basis avviser Israel HWR og andre gruppers krav om å oppgi detaljerte sikkerhetsvurderinger. De påpeker at ingen militærstyrker pleier å offentliggjøre etterretningsinformasjon på så høyt nivå.
Om al-Wahda Street hendelsen, hevder Israel at en slik feil ikke burde lede til en kriminalutredning, men forbedring av fremtidige prosedyrer.
IDF svarte på Jerusalem Posts henvendelse om HRW-rapporten som ble sendt tirsdag kveld.
– Den israelske hæren rammet rakettutskytningsramper, produksjonssteder for våpenfasiliteter, utrustning for cyberkrigførings og skjult infrastruktur for terror. Alt dette for å forhindre stadige rakettangrep på Israel og fjerne trusselen mot israelske sivile. Mens terrororganisasjoner i Gaza bevisst bygger inn sine militære ressurser i tettbefolkede sivile områder, gjennomfører IDF flest mulig tiltak for å minimere skade på sivile og deres eiendommer.
IDF har gitt detaljerte svar på datoer rundt to hendelser som sålangt har vært uklare: “Vedlagt er en media-pakke fra IDF som viser at det antatte IDF-angrepet på Beit Hanoun var et mislykket terror-anslag fra Gaza-terrorister. Vedlagt var koordinatene på stedet hvor raketten ble lansert på Gaza sivile.
Hva gjelder påstanden om IDF-bruk av en ATGM-missil, viser IDFs egen undersøkelse at det ikke var angrep i området på det aktuelle tidspunktet, ei heller bruk av ATGMs, sa den israelske hæren.
Om al-Shati flyktningleir hendelsen, sa IDF :
Under operasjonen gjennomførte IDF et angrep mot en rekke tjenestemenn fra Hamas sin terror-organisasjon. Disse brukte en leilighet til infrastruktur innen terror i området ved Al-Shati flyktningleir nord ved Gaza-stripen. Tragisk nok førte angrepet til drap på sivile. Detaljene er under evaluering.
“Hamas-terror-organisasjon bygger bevisst sine militære ressurser i tett befolkede sivil- områder. Mens de truer Gazas sivile og setter dem i fare, dekker de over sine terror-aktiviteter. Samtidig tar IDF alle mulige forholdsregler for å unngå å skade sivile i løpet av sin operative virksomhet,” ble det lagt til uttalelsen.
IDF konkluderte:
Det er beklagelig at HRW velger å resirkulere påstander som allerede er avkreftet i stedet for å fordømme Hamas og andre terror-organisasjoner sine brudd på internasjonal lov. Eksempler som er gitt er militære operasjoner fra sivile områder, inkludert moskeer, skoler og sykehus, og vilkårlig skyting mot den israelske sivilbefolkningen.
HWR klaget over at Israel nektet sine tjenestemenn som bor utenfor Gaza tilgang til å besøke og kontrollere områder hvor de aktuelle hendelsene oppstod.
Det understreket at “Israels partnere, spesielt USA tilbød betydelig militær assistanse. Amerikanske våpen ble brukt i minst to av de angrepene som er undersøkt av Human Rights Watch. USA burde tilby fremtidige bistand til Israel med konkrete og etterprøvbare tiltak for å forbedre dens samsvar med krigslovene.”
Kilde Jerusalem Post