Bakepulver, det enkle husholdningsproduktet som er kjent for alle, kan revolusjonere behandlingen av brystkreft, har forskere ved Israels Technion Institute oppdaget. En forskerstudent ved det israelske universitetet viser at natriumbikarbonat – natron – kan øke effektiviteten av cellegiftbehandling fordi dette naturlige stoffet endrer surheten i kreftsvulsten og dermed øker effektiviteten av cellegift.
– Mange studier viser og understreker viktigheten av miljøet til svulsten for å støtte kreftceller og cellers evne til å trenge gjennom nærliggende vev og sende metastaser til andre organer i kroppen, forklarer Dr. Hanan Abumanhal, en innbygger i Nord-Israel. som fikk sin doktorgrad i forrige uke ved den prestisjetunge institusjonen.
Dr. Abumanhal sier at miljøendringer i kreftsvulstvevet kan påvirke responsen til celler på behandlinger og oppmuntre til utvikling av motstand mot behandling mot kreft.
– Det er derfor det er viktig å utvikle en synergistisk behandling som endrer hele miljøbalansen og dermed «kveler» svulsten, forklarer hun.
Dr. Abumanhal fokuserte på en spesielt aggressiv versjon av brystkreft, en versjon laget av en kombinasjon av mutasjoner og derfor relativt motstandsdyktig mot eksisterende behandlinger. Hun utviklet nanopartikler som inneholder natron (natriumbikarbonat) som kan lokaliseres på kreftsvulster.
– På den måten forandret det surheten i vevet og økte dermed kjemoterapeutiske medikamenter, sier hun og forklarer at kreftceller er preget av et surere miljø enn det som hersker i andre kroppsvev. Nano-partiklene av natron reduserer surheten i området av svulsten.
– Friske celler øker også surheten når det kreves for rask energiproduksjon, men i kreftceller er dette den dominerende veien for energiproduksjon i cellen; surhet gjør kreftcellene mer aggressive og mer metastatiske, sier hun.
– Innføring av natron med metoden vi har utviklet vil gjøre det mulig å redusere dosen av legemidlet og dermed redusere bivirkningene.
Ved å bruke en enkel forbindelse injisert i tumorområdet ved hjelp av meget sofistikerte nanoteknologiske metoder, forbedres antikreftaktiviteten til kjemoterapeutiske medikamenter og kan forbedre behandlingen av sykdommen. Abumanhal kommer fra byen Umm al-Fahm, er gift med en barnelege og mor til to. Hun fikk doktorgrad ved Technion etter å ha fullført bachelor- og mastergrad i farmasøytiske vitenskaper ved det hebraiske universitetet i Jerusalem. I 2016 var hun en av fire vinnere av det prestisjetunge Ariane de Rothschild fireårige forskerstipend. Terskelen for opptak til programmet er spesielt høy og gjør at doktorgradsstudenter kan fokusere på forskningsfeltet.