Hun begynte å skjule sin jødiske identitet, etter gjentatte hatefulle trusler om terror og død.
Shirley Efraim (27) flyktet fra antisemittismen i Malmø, til Israel, for å starte et nytt liv.
«Jeg føler meg tryggere i Israel enn på gatene i Malmö», sier hun til Aftonbladet.
Det var sommer, hun var tolv år og første gang opplevde hun antisemittisme. Noen hadde spraymalt ordene «GÅ HJEM JÆVLA GRIS» på foreldrenes bil.
Shirley Efraim, 27, vokste opp i Möllevången i Malmö. Selv om hun fikk en religiøs oppdragelse, levde hun, som hun sier, et normalt svensk liv med tradisjoner som Lucia-feiringer og midtsommer. Faren hennes er fra Israel, moren er svensk.
Men ordene på familiebilen var langt fra den eneste hendelsen. Hun beskriver årene på videregående skole preget av trusler og hat fra muslimske skolebarn.
Jeg måtte gå til rektor mange ganger fordi jeg fikk truende brev i skapet mitt der de skrev budskap som «jævla jøde, jeg vet hvor du bor, vi vil drepe familien din”. Fordi noen ropte «jødisk hore» til meg i skolens kantine, eller fordi det var folk som ventet utenfor skolen for å slå meg, bare fordi jeg er jøde. Men skolen hadde ikke ressurser til å takle problemet, sier Shirley Efraim til Aftonbladet.
Som mange av vennene sine sluttet Shirley å vise åpent at hun var jøde. Hun skjulte det i frykt for hatkriminalitet og voldsutøvelse.
Hvorfor skal jeg hele tiden slite med å være den jeg er. Så snart noen bruker en kippah eller en Davidsstjerne, blir du utsatt for, spyttet på eller kalt for å være en skitten jøde.
Hun forteller om broren sin, som ble slått på Malmö- festivalen. De spurte ham om han var stolt over å være jøde.
Hva svarer du da? Han gikk blodig til politiet, men ingenting skjedde.
Shirley erfarte mye antisemittisme på Facebook. Under et bilde han la ut av seg selv og søskene sine fikk hun flere krenkende kommentarer: “Her har du en familie fra Malmö som dreper palestinske barn og kvinner.»
I 2011 valgte Shirley å forlate Sverige og flytte til Israel. Hun har startet et nytt liv. Hun arbeider med markedsføring i en liten by mellom Tel Aviv og Jerusalem.
Shirley er ikke alene om å forlate Europa til Israel. Etter angrepene på den jødiske skolen i Toulouse, det jødiske museet i Brussel, Charlie Hebdo i Paris, synagogen i København og Paris-angrepene i 2015, flyttet et rekordstort antall jøder i Europa til Israel, for det meste fra Frankrike. Etter de gjentatte terrorangrepene ba Israels statsminister Benjamin Netanyahu europeiske jøder om å emigrere.
Shirley beskriver hvordan Israel ble et sted hun søkte tilflukt. Her er jeg fri, her kan jeg leve fritt.
Aftonbladets journalist spør henne: Hvordan er det å bo der, gitt risikoen for terrorhandlinger?
Jeg er ikke så redd her som på gatene i Malmö. Her føler jeg meg trygg på at sivile handler veldig raskt hvis noe skjer … Folk beskytter hverandre her. Da broren min ble slått i Malmö, kom ingen fram for å hjelpe ham.
Etter at USAs president besluttet å flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem ble det avholdt en demonstrasjon i Malmø.
«Vi vil ha vår frihet tilbake, og vi skal skyte jødene,» ropte demonstranter.
I helgen ble synagogen i Gøteborg, der jødisk ungdom hadde fest i menighetshuset, angrepet med Molotov-cocktailer. Ingen ble fysisk skadet, selv om flere av festdeltakerne var sjokkerte.
Jeg mister håpet, Malmö som eksisterte for 20 år siden, kommer aldri igjen. Det tar aldri slutt. Sverige, politikere og politi, må våkne og ta antisemittisme på alvor. Få hjelp utenfra, for de takler ikke denne situasjonen.
Jeg forstår at det er et problem med konflikten mellom Israel og Palestina, men å si og tro at alle jøder har å gjøre med konflikten, det er det som er vanskelig. Jeg pleier å si til vennene mine i Israel at Sverige er tapt.
Det er ikke mulig å leve som jøde i Sverige.
Kilde: Aftonbladet.