8. mars signerte energiministrene i Israel, Hellas og Kypros en avtale for byggingen av verdens lengst og dypeste undersjøiske strømkabel. Kabelen, på 1500 kilometer, vil knytte strømnettet i de tre landene til hverandre, i tillegg til å koble Israel og Kypros til strømnettet på det europeiske kontinentet.
Byggingen forventes å være ferdig i 2024 og i drift innen utgangen av det påfølgende året. Prosjektet innebærer at Israel kan importere strøm fra Europa i nødsituasjoner.
Det er vanskelig å overdrive avtalens politiske og strategiske betydning. Israel, Hellas og Kypros har hatt et blomstrende samarbeid omkring sikkerhet og energi siden 2017, og avtalen vil ytterligere forankre Israels betydning for Europa og Midtøsten.
Det siste tiåret er det gjort betydelige naturgass-funn i israelsk, gresk, kypriotisk og egyptisk sone i Middelhavet. Gjennom samarbeidet i East Mediterranean Gas Forum (EMGF) har Israel styrket sin posisjon som energi- og sikkerhetspartner.
Den planlagte gassrørledningen – EastMed Pipeline – vil også bli den lengste undersjøiske rørledningen i verden. Ved rørledningen kan Israel eksportere naturgass til det europeiske markedet, som knytter Kypros til EUs naturgassnettverk.
Samarbeidet omkring energi- og sikkerhetsspørsmål i det østlige Middelhavet trekker inn et bredere spekter av utenforstående stater, og har akselerert ved inngåelsen av Abraham-avtalen i 2020. De forente arabiske emirater tiltrådte som observatør i EMFG samme året. USA, Frankrike og Saudi-Arabia knytter også bånd til det økende betydningsfulle strategiske samarbeidet.
Nettverket utvides og stytrker samarbeid knyttet til felles interesser innenfor energi og sikkerhet. Nye allianser og partnerskap truer Tyrkias interesser i regionen, som også av andre årsaker har valgt en negativ og fiendtlig linje mot Israel.
Tyrkia ser nå at utviklingen av samarbeidet mellom Israel, Hellas og Kypros, utfordrer deres posisjon og innflytelse. Landet hevder EastMed-rørledningen vil bygges innenfor landets økonomiske sone og krever på det grunnlag at Tyrkia blir involvert i planleggingen. Det er bred enighet om at tyrkerne ikke har noe juridisk grunnlag for sine påstander, men tyrkerne står på sitt.
Det faktum at Kypros, som er det eneste medlemslandet i EU som ikke er tilknyttet Europas energinett, vil kunne være fullt integrert i 2025, innebærer et betydelig problem for Tyrkia. Tyrkia har okkupert deler av øye siden 1970-tallet, da det ble etablert en tyrkisk militarisert koloni – Nord-Kypros (TRNC).
Under dekke av kjempe for sin marionettstats rettigheter anstrenger Tyrkia seg for å sabotere det samarbeidet Kypros nå er en del av. Nylig aktualiserte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan spørsmålet om en tostatsløsning på Kypros, mens det internasjonale samfunnet for øvrig er opptatt av å legge til rette for gjenforeningssamtaler.
Erdogan tok også til orde for et uautorisert valg av en tyrkisk støttet president i TRNC. Det hersker ingen tvil om at Erdogan vil fortsette å skyve den indre konflikten på Kypros foran seg for å undergrave samarbeidet mellom Helles, Kypros og Israel – og som stadig flere land knytter seg til og blir en del av. Det tyrkiske regimets fiendtlighet isolerer Tyrkia fra samarbeid landet ellers ville vært en naturlig del av, både med Europa og Midtøsten. Israel vinner terreng som en strategisk og økonomisk partner som binder sammen Midtøsten og Europa.
Kilde: Australia/Israel & Jewish Affairs Council, 10.04.2021.