Iran og Kina forventes å undertegne en strategisk samarbeidsavtale for de neste 25 årene – den kinesiske utenriksministeren Wang Yi ankom Teheran fredag, ifølge offisielle iranske medier.
Avtalen vil omfatte kinesiske investeringer i Irans energi- og infrastruktur, ifølge en rapport fra Reuters.
Kina, en av Teherans viktigste støttespillere på den internasjonale scenen, er også Irans viktigste handelspartner. Behovet for samarbeid er betydelig for det iranske presteskapet, etter at Donald Trump gjeninnførte økonomiske sanksjoner mot Iran.
I 2015 inngikk Iran og bl.a. USA en avtale som begrenset Irans iherdige arbeid for å produsere atomvåpen. Avtalen opphevet internasjonale sanksjoner mot Iran. Israels statsminister Benjamin Netanyahu forkastet avtalen, fordi den ikke var tilstrekkelig for å forhindre Iran i å utvikle atomvåpen. Iranske ledere har gjentatte ganger truet med å utslette den jødiske staten, idet man definerer jødene som innflyttere og inntrengere i arabernes land.
Donald Trump trakk seg fra avtalen i 2018 og gjeninnførte økonomiske sanksjoner mot det iranske prestestyret. Joe Biden har uttalt at han ønsker å forhandle frem en ny avtale, men Iran har forkastet Bidens krav. Irans atomprogram har akselerert og Israel har advart verdenssamfunnet om at de kan gripe inn, dersom ikke verdenssamfunnet gjør det. Iran har på sin side truet med å utslette Haifa og Tel Aviv dersom Israel angriper deres atomreaktorer.
Irans statlige nyhetsbyrå IRNA rapporterer at signeringen av den omfattende samarbeidsavtalen mellom Den islamske republikken Iran og Folkerepublikken Kina er en av årsakene til møtet mellom landenes utenriksministre.
Kilde: The Times of Israel.
Kommentar:
Iran og Tyrkia, som posisjonerer seg som Israel mektigste og tydeligste motstandere og fiender, søker begge å styrke samarbeidet med Russland og Kina, så vel som alliansen de to landene i mellom.
Både Iran og Tyrkia har et langvarig nært og sterkt samarbeid med palestinske terrorgrupper som Hamas. Iran står også bak terrorgruppen Hizbollah som skaper splid, ufred og krig i hele regionen. Begge landene støttet også den syriske diktatoren Bashar al-Assad under den langvarige blodige syriske borgerkrigen.
Samtidig styrker de arabiske Gulf-statene, og andre arabiske stater, samarbeidet med Israel og USA.
Blokkene blir stadig tydeligere, i det politiske og militære spillet om makt, sikkerhet, ressurser og økonomiske interesser.
Kurderne, den største etniske gruppen i Midtøsten uten en egen stat, er det få, foruten Israel, som ser ut til å bry seg nevneverdig om. Kurderne er en etnisk minoritet i Iran, Tyrkia, Syria og Irak – verken iranere, tyrkere eller arabere anerkjenner deres legitime krav om en selvstendig stat. Kurderne blir diskriminert og undertrykket, nektet fundamentale Menneskerettigheter og tidvis forfulgt og slaktet for å holde fast på sin etniske identitet og drømmen om selvstendighet og frihet.