Syria sa torsdag at de hadde mottatt en rekke koronavirusvaksiner fra et «vennlig land», uten å spesifisere hvilket. Helseminister Hassan Ghabash sa at helsearbeidere vil begynne å motta vaksinasjoner neste uke, ifølge Reuters henvisning til nyhetsbyrået SANA.
Utviklingen skjedde etter at medieoppslag i Israel, og i utlandet, der det ble hevdet at Jerusalem hadde avtalt å finansiere kjøp av en ukjent mengde Russlands Sputnik V-vaksine til Syria.
Dette skulle være en del av en bytteavtale med retur av en israelsk kvinne som ble holdt i Damaskus etter at hun krysset grensen i begynnelsen av februar. Noen utenlandske rapporter har sagt at kjøpet var til en verdi av flere millioner dollar.
Israel og Syria er offisielt i en krigstilstand. Selv om de opprettholder våpenhvile langs en felles grense, har Israel sagt at Iran prøver å få fotfeste langs den syriske grensen. Dette har medført hundrevis av luftangrep inne i Syria for å forhindre iransk forankring i landet. Og for å hindre overføring av avanserte våpen til regionale, anti-israelske militser.
Rapporter om en upublisert del av avtalen sirkulerte mye i israelske medier. Detaljene fra denne ble ikke publisert grunnet militær sensur. Den arabiske avisen «Asharq Al-Awsat» rapporterte lørdag at «informerte kilder» i Israel bekreftet eksistensen av en «hemmelig klausul».
Assad-regimet nektet på sin side for rapporten. I en uttalelse fra SANA-nyhetsbyrået lørdag sa de at publiseringen av slike påstander var en del av et «forsøk på å tegne Israel som et humant land».
Israel løslot en syrisk sikkerhetsfange og to ledere i bytte mot den israelske kvinnens løslatelse. Løslatelsen av den unge kvinnen ble sikret via Moskvas mekling etter en drøy ukes diplomatisk krangling. Hun ankom Israel på fredag.
Enkelte medierapporter har antydet at Syria har vært i samtaler med Russland og Kina om å motta disse landenes egenproduserte vaksiner. Ingen avtaler er kunngjort ennå. Tidligere denne måneden sa Kina at de ville sende 150 000 doser av sin egenproduserte vaksine for å hjelpe landet.
Selv om Syria er under internasjonale økonomiske sanksjoner, er medisiner generelt unntatt, rapporterte Reuters. Sanksjonene har imidlertid etterlatt Syria med få økonomiske ressurser til å gjøre avtaler for et nasjonalt vaksinasjonsprogram. Hensikten med sanksjonene var å press det syriske regimet til å følge menneskerettigheter.
Tidligere denne uken godkjente Syria den russiske Sputnik-vaksinen for bruk i landet. I desember meldte Syria seg på Verdens Helseorganisasjons Covax-prosjekt, som jobber med at fattige land skal få vaksiner.
Kilde Times Of Israel