«I dag, selv på de roligste dagene, forteller palestinske barn ofte emosjonelle historier om bussturer via sjekkpunktet fra Øst-Jerusalem til Vest-Jerusalem,» skrev Ruth Ebenstein i New York Times Opinion-spalte.
Forfatteren Ruth Ebenstein har virkelig forteller-ferdigheter. Kontrollpunktet er en overbevisende detalj. Men det er ikke sant. Det finnes i virkeligheten ingen sjekkpunkter som skiller øst- og vest Jerusalem. Det ble også bekreftet av Israel i går i en e-post til CAMERA.
De omtalte turene skulle være et brobyggende initiativ mellom muslimske og jødiske barn. Deres geopolitiske, religiøse, språklige og nasjonale forskjeller sto i fokus for disse sosiale og pedagogiske møtene i Jerusalems bibellandsmuseum. Det dreiet seg om barnas lek over den palestinske-israelske skillet.
Men avisspaltens detaljer om å krysse «det fryktede sjekkpunktet», ble beskrevet som «truende og skummelt» for de palestina-arabiske barna, videreformidlet av læreren deres. Dette ble blandet med rørende beskrivelser. Om jenter som ikke deler et felles språk smiler til hverandre. At de lærer sammen «gjennom kunst, historie, religion og leketid». «Om hjemmelagde arabisk-og-hebraisk ordlister». Alt dette lager beskrivende element i artikkelen. De tegner et bilde av små barn som tross motgang og undertrykkelse finner vennskap.
Men hva er sant? Sjekkpunktene som blir beskrevet stammer fra «knivintifaden» i 2015. Året da palestina-araberne utførte mange knivangrep og andre livsfarlige angrep mot israelere. Israel satte opp midlertidige sjekkpunkter og ubemannede barrierer. Disse kontrollpunktene er for lengst fjernet.
Dette ikke første gang en gjesteskribent i The New York Times falskt påstår at det er begrensninger i bevegelsesfrihet for arabere i Jerusalem. Og dermed er «historiene» om de palestina-arabiske barna «som krysser sjekkpunktet på bussturen fra Øst-Jerusalem til Vest-Jerusalem» kun emosjonelle fortellinger, uten dekning i virkeligheten Fraværet av det aktuelle kontrollpunktet vekker spørsmålet: Fortalte barna virkelig historiene i det hele tatt?
Det er et faktum at svært mange av historiene vi hører fra Gaza og Vestbredden er en del av den samme kulturen. Man formidler virkelighetsfortellinger uten tilknytning til virkeligheten.
The New York Times har etter CAMERA sin påpeking av faktafeil endret fortellingen til å dreie seg om reiser mellom PA-området og Jerusalem, der det faktisk finnes en grensekontroll. Men det er ingen endringer i den trykte utgaven enda.
Kilde Camera