BBC World Service radioprogram Heart and Soul sendte 18. desember et program med tittelen «Black Jesus». Programleder Robert Beckford hevdet at Jesus var en «palestiner», til tross for at begrepet ble oppfunnet lenge etter Jesu korsfestelse [det er interessant å merke seg at Jerusalem Post fremhever Jesu jødiskhet og omtaler hans korsfestelse som en historisk kjensgjerning].
I programmet kritiserte Beckford historiske villedende kunstneriske skildringer av Jesus som en blond europeer. Men da han tok opp Jesu nasjonale identitet, refererte programlederen flere ganger til Jesus som «en palestinsk jøde fra første århundre». Sannheten er at begrepet «palestiner» først kom i bruk omkring 100 år etter Jesu død, i forbindelse med et jødisk opprør mot den romerske okkupasjonsmakten.
The Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (CAMERA) satte lys på denne feilaktige historiske fremstillingen tidligere i år. CAMERA kritiserte den gang The New York Times, og opplyste om at Bethlehem og Jerusalem på Jesu tid ble omtalt som steder i Judea og Galilea. Landet Jesus levde i ble ikke omtalt som Palestina før i det andre århundre, altså lenge etter hans død. Forestillingen om ‘det første århundres Palestina’, er altså et oppdiktet eventyr, uten rot i virkeligheten.
«I år 132 e.Kr., ca. 100 år etter at Jesus ble korsfestet, kjempet jødene mot romersk styre, for andre gang, i det som er kjent som Bar Kokhba opprøret. Etter at romerne beseiret det jødiske opprøret i år 135, omdøpte de jødenes land til ‘Palestina’ for å straffe jødene og gjøre dem til et eksempel for andre folkegrupper som kunne ha planer om å gjøre opprør mot den romerske overmakten. Romerne fjernet det jødiske navnet Judea, og erstattet det med navnet på en gammel fiende jødene foraktet. Filisterne var et utdødd egeisk folk som jødene historisk hadde avskydd som ukultiverte barbarer,» forklarer CAMERA.
Referanser til Jesus som «palestiner» ble også gjort på BBC Radio Scotland’s Sunday Morning 13. desember, også denne gangen uten å nevne Jesu jødiske identitet, ifølge CAMERA.
CAMARA har til hensikt å be BBC om å klargjøre de feilaktige historiske opplysningene ved en formell uttalelse.
Kilde: Jerusalem Post, 28.12.2020.