Ruhollah Zam, iransk journalist og opposisjonist, ble hengt i Evin fengsel 12. desember. Han ble funnet skyldig i å «spre korrupsjon på jorden». Dette begrepet ble brukt av Irans regime for å dømme dem som har drevet med «målrettede politisk aktivitet og spionasje». Zam, som hadde vært i fangenskap siden oktober 2019, var grunnlegger og direktør for Amad News. Nettstedet dokumenterte demonstrasjonene fra Iran i 2017 og 2018. Kanalen, som hadde 1,4 millioner brukere, informerte om kommende protester, og om tjenestemenn som utfordret regimet.
Amad News rekkevidde og innflytelse ser ut til å ha ført til regimets beslutning om å eliminere Zam. Journalisten hadde bodd i Paris siden 2011. Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), satte igang en kompleks operasjon for å lokke Zam til Irak, hvorfra han ble kidnappet og ført til Iran.
Alle detaljer angående denne operasjonen har ennå ikke kommet fram. Men det omfanget av Iransk infiltrering og irakisk påvirkning som så langt er avslørt, kaster skygge over Irans dissident- og opposisjonssamfunn i Europa.
En iransk dissident som drar fra det relativt sikre Frankrike til Irak, utfører en selvutslettende handling på grensen til dårskap. Rohollah Zam gjorde det. Irak i dag er i stor grad et iransk-okkupert territorium. På en måte som minner om situasjonen i Libanon, strekker Teherans rekkevidde seg dypt inn i strukturer for irakisk styring. Sjiamilitser som Badr-organisasjonen har innflytelse i innenriksdepartementet.
Iran har fullmakt til å være tilstede på Bagdad internasjonale lufthavn. I motsetning til de første rapportene som antydet at Zam var blitt kidnappet fra gaten, antyder det siste at han ble arrestert på flyplassen av offisielle irakiske myndigheter. Deretter skal han blitt ført over grensen til Iran. I ett døgn skal Zam ha vært i varetekt hos irakisk etterettningstjeneste før han ble utlevert til Iran, Ifølge en rapport fra BBC Persian 16. oktober 2019.
Det er verdt å merke seg at det eksisterer en utleveringsavtale mellom Irak og Iran. Likevel tillater avtaleteksten hvert land å ignorere forespørsler om utlevering ved mistanke om politiske forbrytelser. Denne klausulen ble inkludert, ifølge BBC Persian, på grunn av tilstedeværelsen av medlemmer av den iranske opposisjonsgruppen MEK på irakisk jord. Når det gjaldt saken til Ruhollah Zam, fant de irakiske myndighetene tydeligvis ingen grunn til å påberope seg denne klausulen. Dette til tross for de tydelige politiske «lovbruddene» han ble anklaget for.
HVORFOR dro da Zam i utgangspunktet til Irak? Den irakiske statens kompromitterte natur er godt kjent for iranske dissidenter. Zam må ha vært klar over den ekstreme risikoen han tok. I ettertid er det bekreftet av hans kone og kollegaer at de forsøkte å fraråde ham å reise.
Så hva ønsket han? Avisen Le Figaro rapporterte på tidspunktet for arrestasjonen av Zam at Revolusjonsgarden sendte en ung kvinne til ham i Paris. Hun skal ha overbevist ham om å reise til Irak for å møte Ayatollah Ali al-Sistani, lederen for Iraks sjiamuslimer. Denne er en rival av Ali Khamenei, lederen for det iranske regimet.
En rekke iranske opposisjonsnettsteder kaller den aktuelle kvinnen Shirin Najafi Zadeh, administrator ved Amad News. (Vedkommende går også under navnet Sudabeh Khorsand). Najafi Zadeh henvendte seg til Zam og hevdet at hun var i kontakt med Sistanis kontor. De skulle være interessert i å skaffe finansiering til en ny TV-kanal, for å kringkaste motstands-meldinger mot det iranske regimet.
Ifølge en iransk opposisjonskanal skal en av Zams venner ha fortalt om Najafi Zadehs henvendelse fra Irak der hun hevdet å være i besittelse av en stor kontantdonasjon fra Sistanis kontor. Verdien skulle være 15 millioner Euro i 500-sedler.
Disse pengene skulle muliggjøre lanseringen av den nye TV-kanalen i Frankrike. Hun ba Zam reise til Irak for å samle inn kontantene og bringe dem tilbake til Paris. Dette var agnet som trakk Ruhollah Zam til Irak ifølge hans venn, hvor han umiddelbart ble arrestert.
Shirin Najafi Zadeh, har nå gått i skjul. Hun nekter disse påstandene og hevder at hun forsøkte å forhindre Zam i å reise til Irak. Påstandene har forårsaket en storm i iranske opposisjonskretser. Iranske opposisjonsaktivister er også sinte på franske myndigheters manglende innsats for å redde Zam i løpet av de 14 månedene han satt i varetekt før han ble henrettet.
Det nylige drapet på den iranske atomforskeren og IRGC-brigadegeneralen Mohsen Fakhrizadeh i Teheran-området, avslørte det iranske regimets mangel på sikkerhet for sine egne. Det ser imidlertid ut til at når det gjelder å bringe deres sivile motstandere til taushet, er regimet noe mer effektivt. Detaljene om kidnappingen og mordet på Ruhollah Zam avslører infiltrering av opposisjonskretser i eksil fra Iran. Ikke mindre alvorlig er spørsmålet i hvilken grad den offisielle irakiske statsmakt synes å løpe Teherenas ærend.
Kilde Jerusalem Post