I 2015 vedtok Knesset å gjøre 30. november til offentlig minnedag for flyktningene som ble fordrevet fra de arabiske landene før og etter opprettelsen av den moderne staten Israel i 1948. Etterkommerne av disse flyktningene utgjør enda i dag majoriteten av israelske statsborgere.
Hele samfunn fra Marokko til Irak, fra Egypt til Syria, Libanon, Iran og flere andre steder ble tilintetgjort av raseri over staten Israels opprettelse. Gilad Erdan, Israels ambassadør til FN, krever nå anerkjennelse av de 850.00 jødene som ble utvist fra muslimske nasjoner ene og alene fordi staten Israel var blitt opprettet.
Du vil ikke høre historier deres i EUs møter eller se fotografier av dem utstilt i gangene i FN. Navnene deres er ikke nevnt noe sted blant de flere tusen FN-resolusjoner diskutert og passert i løpet av de siste syv tiårene. Det er ingen spesiell dag dedikert til de jødiske lokalsamfunnene eller til deres minne. De er de 850.000 jødiske flyktningene som er utvist fra Iran og de arabiske landene etter staten Israels opprettelse.
For internasjonale organer som FN forblir blir de glemte flyktninger, men for oss, israelere, vil deres kamp fortsette. Det er fakta man ikke kan argumentere mot: I raseri over staten Israels opprettelse ble 850.000 jøder utvist fra Iran og de arabiske landene etter at Israel var blitt opprettet i 1948.
I 1947 hadde de samme nasjonen avvist FNs delingsplan, som foreslo å dele de resterende 23% av det britiske Palestinamandatet opp i to stater. De samme nasjonen gikk også til krig for å utslette den nyfødte jødiske sten ved fødselen. Fredelige og blomstrende samfunn fra Marokko til Irak, fra Egypt til Syria, Libanon, Iran og flere andre steder ble effektivt utryddet. Sammen med dem tusener av år med jødisk historie.
FN tilbød ingen hjelp til dem som ble tvunget fra sine hjem og fordrevet, ofte uten sine eiendeler og verdier. FN har gjort lite siden for å anerkjenne den enorme urettferdigheten de led. Det var ingen internasjonal fordømmelse av det faktum at disse jødene ble angrepet og myrdet, at deres eiendommer ble plyndret og deres eiendeler stjålet, ofte av sine naboer og med støtte fra myndighetene.
I tiårene som fulgte de hensynsløse fordrivelsene, har FN kun arbeidet for å hjelpe de såkalte palestinske flyktningene. Milliarder av dollar har blitt overlevert til UNRWA, som ved siden av å ivareta familienes behov, samtidig oppmuntrer til terrorisme. Gjennom skoleverket blir barna systematisk indoktrinert med løgner og forhåpninger om en fullstendig urealistisk «returrett».
Jeg ser det som en moralsk forpliktelse av FN å rette opp de feil som ble gjort mot våre brødre og søstre fra arabiske land. Som Israels ambassadør til FN er jeg forpliktet til å sikre at deres historier nå vil bli en del av internasjonal bevissthet. Jeg vil lede en diplomatisk kampanje for å vedta en resolusjon i FNs generalforsamling for å anerkjenne de jødiske flyktningens historie, skriver Gilead Erdan.
Jeg søker ikke en krangel med våre naboland, men alene det å sikre en likestilt rettferdighet for de jødiske samfunnene som har blitt oversett av verden i mer enn 70 år. Jeg har allerede dannet gode relasjoner med mange ambassadører i FN og vil bygge videre på disse båndene for å oppnå en bred internasjonal støtte til forslaget. Vi vil samle utenriksdepartementer over hele verden, og sammen, ved hjelp av jødiske organisasjoner, tror jeg vi kan sette en stopper for FNs uvitenhet om dette problemet.
Fred kan bare oppnås gjennom rettferdighet, gjensidig respekt og anerkjennelse av sannheten. Hvis det internasjonale samfunnet er seriøse i sine bestrebelser med å fremme fred mellom oss og våre naboland, må de også gjenkjenne historiske fakta, inkludert traumer til jøder fordrevet fra arabiske land. En ny diskurs vil ikke forandre historien, men det er på tide at deres situasjon blir anerkjent i FNs saler.
Abraham-avtalene er en kilde til lys for tusenvis av jøder som fortsatt bor i arabiske land i dag. Normaliseringen av båndene mellom Israel og De forente arabiske emirater og Bahrain – og forhåpentligvis snart med flere andre arabiske land – vil oppmuntre arabiske ledere til å gi sine jødiske samfunn mer støtte, slik at de kan praktisere sin kultur uten bekymring.
Vi er alle etterkommere av Abraham, og vi må respektere hverandres kultur og arv og, ikke mindre viktig, vår unike historie, avslutter den israelske FN-ambassadøren.
Kilde: Gilad Erdan i Jerusalem Post, 29.11.2020.
Gilad Erdan er Israels ambassadør til FN og Israels kommende ambassadør til USA. Han har tidligere tjenestegjort i den israelske regjeringen i ulike ministerstillinger i mer enn et tiår.