Omkring 139 FN-land godkjente torsdag en resolusjon som omtaler Tempelhøyden utelukkende som et islamsk hellig sted, ved å kun refere til al-Haram al-Sharif, det muslimske navnet på området der muslimer har bygget moskeer på ruinene av de historiske jødiske templene.
Resolusjonen var en av syv pro-palestinske, anti-Israelske resolusjoner FNs generalforsamlings i New York vedtok onsdag.
Gilad Erdan fortalte FN at resolusjonen “fullstendig ignorerer enhver forbindelse mellom det jødiske folk og Tempelhøyden – vårt helligste sted. Dette er en skam. Det freidige forsøket på å omskrive historien vil ikke endre det ubestridelige faktum at den jødiske forbindelsen til byen Jerusalem dateres tilbake tusenvis av år.”
“Det vil heller ikke endre det faktum at i dag er vår forbindelse til Jerusalem sterkere enn noensinne. Et økende antall land flytter sine ambassader til Jerusalem, vår evige og udelelige hovedstad,” fortsatte Erdan.
“Dette knyttet til at Trump-administrasjonen har økt sin innsats for å understreke forbindelsen mellom Israel og Jerusalem, som er hovedstaden i den moderne staten og det mest hellige av jødiske steder – stedet hvor det jødiske tempelet stod i bibelsk tid.”
“I motsetning til FN, som er løsrevet fra virkeligheten, anerkjenner et økende antall nasjoner at Jerusalem er den ubestridelige hovedstaden i det jødiske folk og den jødiske staten. Som Minister for Offentlig Sikkerhet sørget jeg for at alle religioner hadde tilgang til Jerusalems hellige steder.”
“Ingen resolusjon vedtatt her, vil endre den evige forbindelsen mellom det jødiske folk og det helligste stedet for vår tro – Har HaBayit, Tempelhøyden,” sa Erdan, i det han anvendte det hebraiske navnet på området.
“I årevis har palestinerne fremmet språk som bare inkluderer det muslimske navnet “Haram al-Sharif” og med vitende og vilje utelukket det jødiske navnet – Tempelhøyden,” sa Erdan.
Erdan gikk i rette med nasjonene som støtter opp om palestinernes fornektelse av jødenes tilknytning til Jerusalem og Tempelplassen.
Resolusjonen er det siste skrittet i en lang kamp mellom Israel og muslimske nasjoner med hensyn til Jerusalems stus, spesielt Tempelhøyden, som er det tredje helligste stedet i islam.
9 land stemte mot Jerusalem-resolusjonen: Australia, Canada, Guatemala, Ungarn, Israel, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru og USA.
16 land avsto fra å stemme: Østerrike, Hviterussland, Kamerun, Colombia, Tsjekkia, Honduras, Kiribati, Malawi, Papua Ny-Guinea, Sao Tome Principe, Serbia, Slovakia, Salomonøyene, Togo, Uruguay og Vanuatu.
Noen av dem som avsto fra å stemme – Tsjekkia, Honduras, Serbia og Malawi – har alle uttalt ønsker og planer om å flytte sine ambassader til Jerusalem.
Europeiske land som støttet resolusjonen: Belgia, Danmark, Estland, Frankrike, Finland, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Litauen, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia.
Kilde: Jerusalem Post, 05.11.2020.