Mindre enn en uke etter at læreren Samuel Paty ble halshugget, har franske myndigheter avdekket og aksjonert mot et ekstremistisk islamistisk nettverk som knyttes til det bestialske mordet på en skolelæreren.
Frankrike har vært rammet av flere ekstremistiske islamistiske terrorangrep de siste årene: Mordet på Ilan Halimi i 2006, angrepet på den jødiske skolen i Toulouse i 2012, Bataclan-massakren og Charlie Hebdo-angrepet i 2015.
Terrorismen rammer hjertet av Republikken og Frankrikes forsøk på å holde fast på sine tradisjoner for frihet og sekularisme mot en skremmende sterk økning av religiøst ekstremistisk hat knyttet til islamistisk intoleranse.
Frankrike vet at tusener har sluttet seg til eller sympatiserer med Islamsk Stat (IS) over hele landet, noe som førte til massemordet i Nice i 2016, da en lastebilsjåfør kjøte inn i en stor folkemengde.
Nettverket som nå er knyttet til halshuggingen av en skolelærer, inkluderer en pro-Hamas-gruppe. Hamas har tilknytning til Det Muslimske Brorskapet og knytter stadig sterkere til Tyrkia, som også har en sterk tilknytning til Det Muslimske Brorskapet.
Nå setter franske myndigheter inn betydelige tiltak mot dette nettverket av ekstremistiske islamistiske grupperinger. Ikke bare mot dem som er dirkete knyttet til drapet på læreren, men også knyttet til den generelle økningen av radikalisering og hatefulle ytringer.
Dette kommer i kjølvannet av den franske presidenten Emmanuel Macrons uttalelser om at landet befinner seg i en krise knyttet til økningen av ekstremistiske islamistiske grupperinger.
Tyrkias regjeringsparti har gått hardt ut mot Macron. Ankara har mobilisert statlige medier for å angripe den franske presidenten, og anklaget Macron for å være «besatt» av islam.
Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har beordret en full gjennom gang av organisasjoner og utdanningsinstitusjoner mistenkt for å støtte ekstremisme. 14. oktober kom en offentliggjøring om at 73 ekstremistiske moskeer og private skoler er blitt stengt i “kampen mot radikalisering”.
Denne kampen kom for sent for Paty, læreren som viste tegneserier til klassen sin – som førte til grove hatefulle ytringer fra foreldre til elevene. Fransk politi antar nå at det var denne hetsen som førte til den bestialske halshuggingen.
Fransk politi har offentliggjort at faren til et av barna læreren underviste, utvekslet tekstmeldinger med 18-åringen som kort tid etter halshugget læreren.
Franske myndigheter er sjokkerte over at lærerens elever ved skolen hjalp morderen med å finne ham forut for halshuggingen. Dette til tross for at læreren hadde gitt elevene frihet til å forlate klassen hvis de syntes presentasjonen var støtende.
Darmanin beordret øyeblikkelig stenging av en moske i Pantin som hadde lagt ut en video med hets mot læreren i forkant av drapet.
Franske myndigheter har varslet et betydelig økt fokus på ekstremisme i sosiale medier og eller på nettet. Til tross millioner av innlegg er blitt slettet og utallige kontoer stengt, er det fremdeles mulig å se kommentarer, på flere ulike språk, som oppfordrer til at «vantro» skal halshugges og lignede.
Frankrikes utdanningsminister Jean-Michel Blanquer har uttalt at den halshugde læreren vil bli tildelt hedersprisen Légion d’honneur. Ofre for terrorangrep er ellers ofte blitt glemt, som en del av nasjonale forsøk på å bagatellisere ekstremisme.
Mange vestlige lands myndigheter har omtalt myrderier utført av muslimer med betydelig tilknytning til ekstremistiske islamistiske grupper, som angrep mot «tilfeldig mennesker» – når det har vært målrettede angrep mot jøder; morderne har blitt fremstilt som «ensomme ulver» og så videre.
Media har spilt en betydelig rolle knyttet i denne politikken. Islamistisk ekstremisme er blitt underrapportert og kamuflert for å forhindre en ytterligere økning i polariseringen. Men nå tar Frankrike grep. Det er sent.
Frankrike forbereder seg for eksempel nå på å utvise 231 ekstremister i kjølvannet av halshuggingen. Myndighetene har også aksjonert mot flere grupper og miljøer, og foretatt en mengde arrestasjoner og avhør.
Mange andre europeiske land har hatt en tendens til å gå så langt som å gi asyl til islamistiske hatpredikanter. Storbritannia har for eksempel utdannet og fostret en rekke ekstremister på denne måten.
Frankrike ser ut til å ville innskrenke godene til denne typen forkynnere, i motsetning til de utbredte frihetene de ofte har mottatt i andre europeiske land.
Det er uklart om dette mest er et spill for galleriet, eller om Frankrike vil fortsette presset på ekstremistiske islamistiske organisasjoner som fremmer hatefulle ytringer og oppfordrer til og forsvarer drap.
Kilde: