Den israelske regjeringens besluttet i forrige uke å godkjenne byggingen av 4900 boliger i jødiske bosetninger i Judea og Samaria. EU fordømmer Israels planer. Palestinerne mener områdene må være en del av en fremtidig palestinsk stat, og at jøder derfor ikke hverken kan bygge og bo der.
Fredag gav EU en offentlig uttalelse, der utenriksministerne i Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Spania og Italia fordømte jødisk bosetting i Judea og Samaria.
I uttalelsen heter det at landene er «dypt bekymret» og oppfordret til «en umiddelbar stans i bosettingsbyggingen, samt utkastelser og riving av palestinske strukturer i Øst-Jerusalem og på Vestbredden».
EU mener den israelske regjeringens godkjenning er «et kontraproduktivt trekk i lys av normaliseringsavtaler inngått mellom Israel, De forente arabiske emirater og Bahrain».
En offisiell israelsk regjeringskilde nektet å kommentere EU-erklæringen.
Oded Revivi, borgermester i Efrat, et jødisk samfunn sør for Betlehem, tolker den europeiske uttalelsen som et forsøk på å bli en del av fredsprosessen.
“Det er vanskelig for meg å huske at europeerne en eneste gang har vært fornøyd med den israelske regjeringens byggeplaner i Judea og Samaria,” Revivi fortalte The Media Line.
“Det er slik at en rekke ulike europeiske land har hatt ulike initiativer for å bringe fred til regionen, særlig knyttet til det palestinske folk. Men ingen av initiativene har noensinne ført til noe konstruktivt eller bærekraftig,” uttalte Revivi.
«Det er interessant at uttalelsen fra Europa refererer til USAs president Trumps fredsinitiativ, og tilkjennegir at denne planen for fred har et betydelig potensiale for å lykkes,» sa han.
«Så vidt jeg vet ble den israelske regjeringens beslutning gjort med den amerikanske administrasjonens anerkjennelse, og den er derfor definitivt ikke i konflikt med president Trumps visjon om fred,» la han til.
Andre israelske bosettere var mer frittalende i å kritisere EU-posisjonen:
“De opptrer som en kolonimakt rett foran nesa på Israel. De prøver å endre fakta på bakken,” uttalte Yisrael Medad, bosatt i Shilo på Vestbredden, til The Media Line.
Han refererte til EUs støtte til bygging av boliger, skoler og landbruks- og industriprosjekter for palestinere på Vestbredden. “Dersom EU bygger her, hvorfor kan ikke Israel?” sa han. «EU er mye lenger geografisk herfra, og Israel har politisk suverenitet. Vi lever, bor og planter i Judea og Samaria. Vi har rett til å bo her,» sier han.
Spenningen mellom Israel og FN har også økt, ser det ut til. Ifølge medierapporter fornyer ikke Israel visum for FN-personell som arbeider ved FNs høykommissær for menneskerettigheter.
«Vi har ikke noe mer å legge til uttalelsen fra februar, som vi mener taler for seg selv,» uttalte en talsperson for det israelske utenriksdepartementet.
FNs menneskerettighetsråds publiserte i februar en liste over 112 selskaper som gjør forretninger med jødiske samfunn i Judea og Samaria. «Kommissærens beslutning om å fortsette å representere en anti-israelsk holdning i FNs menneskerettighetsråd er en skam for FNs kommissærkontor og menneskerettighetene,» uttalte daværende utenriksminister Israel Katz i en pressemelding.
Katz omtalte listen som en «svarteliste», og uttalte at den representerte «den ultimate overgivelsen til presset fra land og organisasjoner som har interesse av å skade Israel» og la til at «staten Israel ikke vil tolerere denne diskriminerende anti-israelske politikken, og vil iverksette tiltak for å forhindre gjennomføringen av slike beslutninger».
Kilde: Jerusalem Post, 19.20.2020.