Iran omtaler fredsavtalen mellom Bahrain og Israel for «en skam».
De palestinske styresmaktene sammenligner avtalen med å bli «knivstukket i ryggen».
Palestinerne har kalt hjem sin ambassadør, som de kalte hjem sin ambassadør fra De forente arabiske emirater, etter at Gulf-staten inngikk en fredsavtale med Israel i august.
USAs president Donald Trump, har fått mye av æren for at flere arabiske stater normaliserer forholdene til Israel. Det er nå ventet at også Bahrain vil være representert under den annonserte markeringen av fredsavtalen mellom Emiratene og Israel, i Det hvite hus 15. september.
Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere varslet at det er flere arabiske stater som er på god vei til å følge Emiratene og Bahrain. Netanyahu omtaler avtalene som tegn på «en ny æra».
Under et møte i Den arabiske liga, tidligere denne uken, forkastet de arabiske utenriksministrene et resolusjons-forslag fra palestinerne som fordømmer å inngå fred med den jødiske staten og normalisere diplomatiske forbindelser. Palestinerne, både i PLO, Fatah, Hamas og Islamsk hellig jihad (krig) var i harnisk etter Ligaens avgjørelse. Det verserte rykter om at palestinerne hadde truet med å trekke seg fra Den arabiske liga, dersom de ikke fikk tvunget igjennom resolusjons-forslaget.
Trumps spesialrådgiver Jared Kushner, som har tett kontakt med de arabiske Gulf-statene, har hevdet at «mange er i ferd med å miste tålmodigheten med de palestinske styresmaktene». Fredsavtalene og Den arabiske ligas forkastelse av det palestinske resolusjons-forslaget, tydeliggjør at Kushners uttalelser har rot i virkeligheten.
Den politiske situasjonen i Midøsten er i endring.
Det iranske utenriksdepartementet la ingen ting imellom da de kommenterte den siste av de to arabiske fredsavtalene: «Herskerne i Bahrain vil fra nå av være medskyldige i det sionistiske regimets forbrytelser, som er en trussel mot sikkerheten i regionen og den muslimske verden.»
Hossein Amir-Abdollahian, Irans spesialrådgiver for internasjonale anliggender, omtalte fredsavtalen som et stort svik mot den islamske saken og palestinerne.
Også Tyrkia har tydelig fordømt fredsavtalene.
Bahrain er den amerikanske marinens regionale hovedkvarter i regionen. Saudi-Arabia sendte tropper til den lille øystaten i 2011 for å hjelpe til med å dempe et stort sett sjiamuslimsk opprør mot den sunnidominerte ledelsen.
Kilde: Jerusalem Post, 12.09.2020.
Til Israels fordel, er det sjiamuslimske presteskapet i Iran bitre fiender av de sunnimuslimske statene i Persia-gulfen, inkludert mektige Saudi-Arabia. Dette er en situasjon som USAs venn Donald Trump vet å utnytte.
Fatah, Hamas, Islamsk hellig jihad (krig) og de andre palestinske terrorgruppene, har mistet taket på flere av de arabiske nasjonene, og med det også Den arabiske liga. Iran og Tyrkia seiler nå opp som palestinernes nærmeste allierte.
Både Iran og Tyrkia har den senere tiden henvendt seg til «den muslimsk umah», det internasjonale muslimske samfunnet, og ivrer begge etter å fremstå som muslimenes spydspiss og talsmenn i Midtøsten og verden for øvrig. Det er et varsko at begge disse totalitære regimene styrker sine bånd til stormaktene Russland og Kina, som også ønsker å befeste og styrke sine posisjoner i Midtøsten.
Maktbalansen i Midtøsten er i sensasjonell og historisk endring. Med både USA og de arabiske Gulf-statene ved sin side, vil den jødiske statens sikkerhet styrkes – bl.a. ved at Hizbollahs fotfeste i Libanon og Syria trues – og den israelske økonomien vil styrkes ved samarbeid knyttet til turisme, forskning, helse, sikkerhet og handel og andre områder.