Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var vert for en stor Hamas-delegasjon lørdag.
Møtet var det siste i en serie Hamas-møter i Tyrkia, arrangert av Erdogan. Ankara er tilhenger av Hamas, som har blitt beskyldt for å ha planlagt angrep på Israel i Tyrkia. Landet har gitt høytstående Hamas-medlemmer statsborgerskap, som gjør dem i stand til å reise i områder av verden de ellers ikke ville hatt adgang til.
NBC påpekte på Twitter at Saleh al-Arouri var en av Erdogans Hamas-gjester. Arouri er utpekt som terrorist av USA, som har utlovet en dusør på 5 millioner dollar for opplysninger som kan føre til arrestasjon av Arouri. Erdogan har kritisert USA, og anklaget Washington for å samarbeider med «terrorister» i Syria fordi Washington har støttet kurdiske krigere mot ISIS.
Møtet med Hamas i Tyrkia fant sted på den osmanske sultanen Vahdettins herskapshus i Istanbul. Det monumentale herskapshuset var hjemmet til den siste osmanske sultanen, og ble renovert i 2014, som et ideologisk strategisk sted Erdogan ønsker å avholde møter med internasjonale forbindelser.
Hamas får også støtte fra Teheran, men ingen andre land i verden gir Hamas den samme støtten som Tyrkia.
Tyrkia – Fatah
«Tyrkias suksess er de palestinske myndigheters suksess,» uttalte palestinernes president, Fatahs Mahmoud Abbas, etter samtaler med Erdogan lørdag.
Erdogan svarte: «Vi støtter den palestinske holdningen som avviser Israels anneksjonsplaner og enhver bevegelse for normalisering av forholdet til Israel, før palestinsk uavhengighet oppnås i sin helhet, inkludert en stat med øst-Jerusalem som hovedstad.»
Tyrkia – Israel
For Israel utgjør Tyrkia en stadig større trussel.
Recep Tayyip Erdogan har sammenlignet Israel med Nazi-Tyskland, og gitt løfter om «å frigjøre Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem”.
Ifølge Mossad-leder Yossi Cohen utgjør Tyrkia nå en større trussel for Israel, enn det prestestyret i Iran representerer.
Både Hamas og Tyrkias styrende parti har en sterk tilknytning til Det muslimske brorskap. Hamas-konferansene i Tyrkia er et resultat av Det muslimske brorskapets religiøse regionale agenda.
Tyrkia arbeider, som Iran, også hardt for å styrke båndene til Russland og Kina.
Det muslimske brorskapet
Det muslimske brorskapet har ofte vært knyttet til ekstreme antisemittiske uttalelser, og Ankaras omfavnelse av dette nettverket av religiøs ekstremisme inkluderer Tyrkias tette samarbeid med Qatar og Libya, og forsøk på å etablere baser i Somalia og flere andre steder.
De forente arabiske emirater og Egypt anser Det muslimske brorskapet som en terrorgruppe. Sammen med Saudi Arabia og Bahrain brøt de alle forholdet til Qatar i 2017, og grunnga bruddet med at Qatar støtten ekstremistiske grupper – angivelig Det muslimske brorskap.
Tyrkia fengsler flere journalister enn noe annet land i verden, og har en tendens til å omfavne autoritære regimer, som Hamas, Iran og Russland.
Tyrkia, Iran og «den islamske ummah»
Hva betyr dette for Israel? Tyrkia har søkt å adoptere den palestinske saken på samme måte som Iran har gjort de siste tiårene. Iran støtter også palestinerne; men ingen støtter dem så betydelig som Tyrkia.
Tyrkia uttalte i juni, at de ønsket å mobilisere «den islamske ummah» (det internasjonale muslimske samfunnet) mot Israel. Og da Erdogan forandret Hagia Sophia til en moske, lovte han «å frigjøre Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem». Dette ligner Irans uttalelser, som sier at landet leder muslimer fra Irak, Yemen og Libanon i kampen for «å frigjøre Palestina».
Både Tyrkia og Iran ynder å presentere seg selv som ledere for det internasjonale muslimske samfunnet.
Kilde: Jerusalem Post, 23.08.2020.