Tyrkias kjøp av russiske våpen, og oljeboring i kypriotisk og gresk farvann har skapt sterke reaksjoner hos landets vestlige allierte – nå risikerer Tyrkia sanksjoner fra flere enn USA. Frankrike tar til orde for at EU skal innføre sanksjoner.
Tyrkia står overfor nye trusler om sanksjoner når president Recep Tayyip Erdoğan utfordrer sine vestlige allierte, men analytikere mener det er usannsynlig at han vil bli overbevist om å endre sin utenrikspolitikk av den grunn.
Truslene om sanksjoner kommer etter en turbulent uke for Tyrkia på verdensscenen, etter muslimsk bønn i den historiske Hagia Sophia på fredag. Omgjørelsen av Hagia Sophia til moske har skapt sterke reaksjoner i Helles.
Bygningen ble opprinnelig bygget som en katedral i det sjette århundre, men ble omgjort til en moske etter at tyrkere erobret Istanbul i 1453. Bygningen ble gjort til et museum i 1935, av grunnleggeren av den moderne sekulære tyrkiske republikken, Mustafa Kemal Atatürk.
Tidligere denne måneden vedtok Erdogan å omgjøre Hagia Sophia til en moske. Erdogan leder Tyrkia i en islamistisk og nasjonalistisk retning med lite offentlig respekt for sine kritikere i Vesten.
Den amerikanske kongressen vedtok tirsdag å innføre sanksjoner mot Tyrkia på grunnlag av kjøp av russiske våpen. «Tyrkia opererer under mottoet om at så lenge Trump er president i USA, så trenger vi egentlig ikke å ta hensyn til Kongressen,» sa den Tyrkia-baserte økonomen Atilla Yeşilada til The Media Line.
USA innførte sanksjoner mot Tyrkia i 2018 over en diplomatisk krise som involverte en arrestasjon av en amerikansk pastor i Tyrkia. Sanksjonene medførte en betydelig nedgang i den tyrkiske økonomien.
To dager etter at forslaget om sanksjoner ble vedtatt i den amerikanske kongressen, hevdet den franske presidenten Emmanuel Macron at Tyrkia krenker suvereniteten til EU-landene Hellas og Kypros ved boring etter olje utenfor landenes kystlinjer, og at EU vil respondere med å innføre sanksjoner.
Yeşilada mener Erdoğan neppe lar seg skremme av Frankrikes trusler om sanksjoner, fordi eventuelle sanksjoner fra EU ikke vil påføre Tyrkia store økonomiske tap. «Tyrkia bryr seg egentlig ikke så mye,» uttalte Yeşilada.
Tyrkia anklager Macron for å støtte opposisjonen mot regjeringen i Tripoli, noe Frankrike benekter.
Tyrkia har boret etter olje utenfor Kypros i det østlige Middelhavet. Kypros er delt mellom greske kyprioter som er en del av EU, og tyrkiske kyprioter som er alliert med Ankara. Det foregår en intens kamp om oljeressurser i regionen og tilhørende handelsavtaler knyttet til det internasjonale markedet. Tyrkia de siste årene har markert seg i dette.
Muzaffer Şenel, en statsviter ved Şehir-universitetet i Istanbul, fortalte The Media Line at en grad av militære sammenstøt trolig vil finne sted mellom Hellas og Tyrkia, men at det sannsynligvis ikke vil føre til en stor konflikt. «Amerikanske og andre internasjonale aktører vil gripe inn for å forhindre at konflikten eskalerer,» uttalte Şenel til The Media Line.
Kilde: Jerusalem post, 27.07.2020.