Stormaktene er enige om en avtale som gir Kina fotfeste i Midtøsten og Iran enorme oljeinntekter.
Iran og Kina har i det stille utarbeidet en avtale om omfattende partnerskap som fører milliarder av dollar fra kinesiske investeringer inn i den iranske energisektoren og andre sektorer, meldte The New York Times søndag.
Partnerskapet, som er beskrevet i en 18-siders avtale innhentet av avisen, vil utvide kinesisk tilstedeværelse innen bank, telekommunikasjon, havner, jernbaner og dusinvis av andre prosjekter i Iran. I bytte vil Kina få tilførsel av iransk olje de neste 25 årene – sterkt rabattert, ifølge en iransk tjenestemann. Dokumentet beskriver også et dypere formelt militært samarbeid, noe som potensielt gir Kina fotfeste i regionen.
Avtalen innebærer felles opplæring og øvelser, felles forskning og våpenutvikling og etterretningssamarbeid – alt for å bekjempe «den skjeve kampen mot terrorisme, narkotika- og menneskehandel og forbrytelser over landegrenser», ifølge The New York Times.
Partnerskapet – som først ble foreslått av Kinas leder Xi Jinping under et besøk i Iran i 2016 – ble godkjent av president Hassan Rouhanis regjering i juni, uttalte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i forrige uke.
Avtalen undergraver Trump-administrasjonens innsats for å isolere den iranske regjeringen på grunn av sine kjernefysiske og militære ambisjoner. Siden USA trakk seg fra atomavtalen mellom Iran og verdensmaktene i 2015, har USA gjeninnført sanksjoner mot Iran som ble opphevet som en del av denne avtalen.
Den neste utfordringen for USA er å fornye en FN-våpenembargo mot Iran som utløper i oktober. USAs utenriksminister Mike Pompeo lovet nylig å bruke alle tilgjengelige midler for å utvide FNs våpenembargo mot Iran. USA har fremmet en resolusjon om å utvide embargoen, men møtt motstand fra veto-landene Russland og Kina.
«USA vil fortsette å pålegge kinesiske selskaper kostnader, dersom de samarbeider med, hjelper og støtter Iran – verdens største statlige sponsor av terrorisme», skrev en talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet som svar på spørsmål om avtalen mellom stormaktene. Den kinesiske regjeringen undergraver sitt eget uttalte mål om å fremme stabilitet og fred, fortsatte talskvinnen.
En annen del av avtalen kan være et massivt salg av kinesiske våpen til Iran. En fersk Pentagon-rapport viser at Kina prøver å selge angrepshelikoptre, jagerfly, stridsvogner og annet militært materiell til Iran. USAs sanksjoner mot Iran siden 2018 har ført til en stor økonomisk krise i landet, og påfølgende politisk ustabilitet. Nå pumper kineserne inn milliarder av kroner inn i iransk økonomi. For Israel er avtalen dårlig nytt; enhver krone inn i den iranske økonomien kan potensielt brukes mot Israel.
Kilde: Jerusalem Post.