Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å «frigjøre al-Aqsa-moskeen» fra Israel etter at han fredag besluttet å omgjøre Hagia Sophia til en moske.
Dette tydeliggjør en stadig mer autoritær religiøs agenda fra Ankara, som har gjort Tyrkia til den nasjonen med flest fengslede journalister. Til bilde hører myndighetenes masse-arrestasjoner av politisk opposisjonelle som «terrorister» og Tyrkias økende militære operasjoner i nabolandene.
Omgjørelsen av Hagia Sophia til moske varsler frigjøringen av al-Aqsa-moskeen, melder det tyrkiske presidentskapets nettsted. “Omgjørelsen av Hagia Sophia til moske skjer i samsvar med muslimers vilje over hele verden,» heter det i uttalelsen.
Talen, som var på tyrkisk, ble oversatt litt annerledes til arabisk og engelsk, tilsynelatende som en måte å kamuflere at omgjøringen av Hagia Sophia-kirkens status er en del av en bredere agenda.
På arabisk heter det i talen at det å gjøre Hagia Sophia til en moske er en del av frigjøringen av Al Aqsa moskeen – noe som innebærer at Israel må miste kontrollen over den delen av Jerusalem hvor al-Aqsa moskeen ligger.
Tyrkias president koblet beslutningen til å gjenopplive islam fra Bukhara i Usbekistan til Andalusia i Spania. Denne terminologien, som knytter al-Aqsa i Jerusalem til Hagia Sophia og Spania, er en slags kodet terminologi for en bredere religiøs agenda. I den tyrkiske oversettelsen av talen ser det ut til at uttalelsen om Spania ikke er inkludert.
Tyrkias president har lenge vært en ekstrem kritiker av Israel. Etter en diskusjon med Israels tidligere statsminister Shimon Peres, i Davos i 2009, sendte Tyrkia flere marinefartøy for å bryte den israelske blokaden av Gaza. Aksjonen førte til at 10 tyrkiske statsborgere mistet livet.
De siste årene har Tyrkias religiøse og politiske myndigheter stadig oftere kritisert Israel, og i juni ble det gitt løfter om å mobilisere den “islamske ummaen” mot Israels planer om å utvide suverenitet over jødiske bosetninger i Judea og Samaria.
Ved å knytte den oppsiktsvekkende endringen av Hagia Sophia til Jerusalem, tydeliggjør Tyrkia at deres ambisjoner er en del av landets ambisjoner om større islamsk innflytelse over regionen.
Tyrkias regjerende AK-parti er forankret i det muslimske brorskapet, og Tyrkia er en nær alliert av Hamas på Gazastripen. Hamas er også forankret i det muslimske brorskapet. Tyrkias strategi viser at landet søker mer innflytelse over hele regionen, sammen med likesinnede grupper og land.
Tyrkia ønsker å erstatte Saudi-Arabia og andre land i regionen, som Egypt og Jordan, som den nasjonen som har definisjonsmakt i forhold til hva som er islamistisk politikk.
Dette betyr at Tyrkia mener at endringene av Hagia Sophia kun er ett skritt i en større religiøs militær agenda for Midtøsten. Tyrkia invaderte en del av Øst-Syria i oktober 2019, etter å ha avfolket den kurdiske regionen Afrin i Syria i januar 2018.
Tyrkia rekrutterte deretter syriske flyktninger for å kjempe i Libyas borgerkrig, som ledd i en energi- og militæravtale med Tripoli. I juni lanserte Tyrkia luftangrep mot kurdiske grupper i Irak, idet man hevdet å kjempe mot «terrorisme.»
Talen om Hagia Sophia viser tydelig at Tyrkia igjen søker innflytelse og kontroll over Jerusalem.
Kilde: Jerusalem Post.