Timer etter at Fatah og Hamas torsdag kunngjorde sin intensjon om å samarbeide mot USAs og Israels fredsforslag, brøt de palestinske myndighetenes sikkerhetsstyrker opp en mindre gruppe i Jenin, som feiret løslatelsen av Hamas-fangen Amjad Qabaha fra israelsk fengsel.
PA-offiserene spredte gruppen, beslagla Hamas-flagg og arresterte den palestinske journalisten Tareq Abu Zeid.
Hendelsen i Jenin kastet en skygge av tvil over pressekonferansen fra Fatah og Hamas.
På pressekonferansen lovet Fatahs Jibril Rajoub og Hamas Saleh Arouri at gruppene deres ville stå samlet mot den israelske regjeringens intensjon om å utvide suvereniteten over deler av Vestbredden og USAs president Donald Trumps fredsplan for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.
Palestinere fra hele det politiske spekteret har ønsket budskapet fra pressekonferansen velkommen. og uttrykt håp om at det vil bane vei til en slutt på den 13 år gamle konflikten mellom de to rivaliserende partiene.
Hendelsen i Jenin ser imidlertid ut til å ødelegge feiringen over den påståtte enheten. Den fungerte også som en påminnelse, om at til tross for de søte ordene på pressekonferansen, er gapet mellom Fatah og Hamas fortsatt like bredt som tidligere.
Hamas-talsmann Hazem Qassem uttrykte «beklagelse» over Jenin-hendelsen og sa at PAs sikkerhetsstyrker burde ha «hedret» den løslatte fangen, i stedet for å angripe dem som kom for å hilse på ham.
Qassem oppfordret PAs sikkerhetsstyrker til «å holde seg til enhetens ånd som gjenspeiles i den felles pressekonferansen mellom Rajoub og Arouri.»
Palestinere uttrykker tvil om at Fatah-Hamas kunngjøringen vil bli fulgt opp i praksis. Mange påpeker at flere sentrale ledere i Fatah og Hamas fortsatt er fundamentalt imot forsøk på å avslutte tvisten mellom rivalene.
Palestinere fastslår at visse regionale aktører – inkludert Iran, Qatar, Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emirater (UAE) – sannsynligvis vil være imot enhver avtale mellom Fatah og Hamas, hver av sine egne grunner.
Saudierne og egypterne er sterkt imot enhver innsats som kan styrke Hamas. Iran og Qatar har gode forbindelser med Hamas, til stor forferdelse for PA.
Den «positive atmosfæren» som ble skapt under pressekonferansen, har hittil ikke vist konkrete endringer.
PA har åpenbart ikke avsluttet sikkerhetstiltak rundt Hamas-medlemmene på Vestbredden, hvorav mange blir værende i palestinske fengsler. Hamas har på sin side har ikke løslatt dusinvis av Fatah-aktivister som er arrestert på Gazastripen de siste ukene.
Fatah og Hamas medier opprettholder den anstrengte tonen mot hverandre, spesielt på sosiale medieplattformer. Hamas-tjenestemenn på Vestbredden har heller ikke blitt invitert til å møte sine kolleger i Fatah for å diskutere måter å implementere den tilsynelatende nye enheten på.
Abbas har fortsatt ikke lettet på de økonomiske sanksjonene han innførte på Gazastripen for to år siden, som et ledd i et forsøk på å undergrave Hamas styre.
En rekke palestinske politiske analytikere sa i helgen at torsdagens «teaterforestilling» kan knyttes til maktkampen bak kulissene knyttet til 85 år gamle Abbas etterfølger. De hevdet at pressekonferansen var designet for å presentere Rajoub som en representant for alle palestinere, for å styrke sjansene hans for å bli den neste presidenten i PA.
Ingen av de enhets- og forsonings-avtaler som er blitt inngått mellom Fatah og Hamas siden 2006 har hatt særlig praktisk virkning. Tvert imot, hver avtale er blitt etterfulgt av nye kriser og spenninger mellom de to fraksjonene. Under dagens omstendigheter er det trygt å anta at Rajoub-Arouri-avtalen vil lide den samme skjebnen.
Kilde: Jerusalem Post.