Iran og Tyrkia samarbeider stadig tettere over hele Midtøsten. Forholdet mellom landene er styrket gjennom felles motstand mot USAs rolle i konflikten i Syria. De har også sammenfallende interesser knyttet til å unngå USAs økonomiske sanksjoner og i bekjempelsen av kurdiske militære separatister. De er også enige om støtten til Hamas motstandskamp mot Israel. Mye tyder på at dette til sammen kan føre til at Teheran og Ankara får en felles uttalt politikk i hele Midtøsten, fra Jemen til Syria.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif dro til Ankara 15. juni, for å ha møter med den tyrkiske regjeringen. Dagsordenen hans var klar: Et tettere samarbeid mellom landene på flere fronter. Det inkluder Irans støtte til Tyrkias rolle i Libya. Tyrkia har rekruttert syriske opprørere til kamp mot opposisjonen i Libya. Tyrkia har også sendt våpen til Libya for å støtte regjeringen i Tripoli. Egypt, støttet av Saudi-Arabia og andre arabiske land, har truet med å gripe inn for å balansere Tyrkias rolle.
Tyrkia og Iran har også koordinert sin innsats mot kurdiske grupper i regionen. Den arabiske liga, Irak og andre land er kritiske til Tyrkia og Irans invasjon for å bekjempe kurdere i nord-Irak. Egypt fordømte 19. juni det iransk-tyrkiske angrepet mot Irak på det sterkeste.
Både Iran og Tyrkia har skjerpet retorikken mot kurdiske grupper som kjemper for selvstendighet, ved å omtale kurderne som «terrorister».
Koordinering av felles støtte til og samarbeid med Qatar, som er en alliert av Tyrkia og har nære bånd til Iran, er også en del av puslespillet.
Det regjerende partiet i Tyrkia er forankret i det muslimske brorskapet.
Er det neste at Tyrkia og Iran finner sammen i motstanden mot Israel? Tyrkia har fortalt palestinere at de vil mobilisere den “islamske ummaen” (hele det internasjonale islamistiske samfunnet) for å forsvare Jerusalem mot annektering. Irans regime har også lovet å stå sammen med palestinerne. Irans øverste leder oppfordret til “væpnet motstand” 21. mai.
Regionen er fylt med rykter om at Tyrkia også har en rolle i Yemen, ved støtte til Irans rolle knyttet til de houthiske opprørerne som kjemper mot Saudi Arabia. Tyrkia og Iran har også felles interesser i Afrika sør for Sahara.
Nært samarbeid med Hamas er også en del av forholdet mellom Tyrkia og Iran. Tyrkia har lenge vært vertskap for og støttet Hamas, i likhet med Iran. Hamas-leder Ismail Haniyeh besøker ofte Tyrkias venn, Qatar, og har hatt møter med embetsmenn fra Russland og andre land der. Den andre Hamas-lederen, Khaled Meshaal, er også stadig i Qatar for møter. I desember i fjor besøkte Haniyeh Tyrkia og møtte Tyrkias president. Haniyeh var også i Iran ved Soleimanis begravelse i januar.
På mange områder finner Tyrkia og Iran også støtte i Russlands rolle i regionen.
Tyrkia og Iran har tre felles fiender: USA, Israel og Saudi-Arabia. De støtter begge Qatar og Hamas, kjemper mot kurdiske separatister og ønsker å bekjempe og redusere USAs tilstedeværelse og innflytelse i regionen.
Jerusalem kan være det neste samarbeidsprosjektet, dersom den israelske regjeringen foretar den planlagte anneksjonen. I motstanden mot Trumps fredsplan og Israels planer om å utvide suverenitet, står landene på linje med både fra FN og EU.
Kilde: Jerusalem Post.