Kirkenes Verdensråd legger press på EU til å straffe Israel med sanksjoner hvis regjeringen utvider suverenitet over jødiske områder i Judea og Samaria. Saken har utløst debatt i kristne kretser, særlig i Nederland. Oppfordringen om å straffe Israel kom i forrige måned, i et brev til EUs utenriksministre fra Kirkenes Verdensråd, et paraplyorgan som ble opprettet i 1948 og som har 350 medlemskirker med rundt 500 000 medlemmer. Den katolske kirke er ikke medlem. Dersom Israel annekterer land, heter det i brevet, må EU trekke seg fra avtalen fra 1995, som fremmer handel mellom EU og den jødiske staten. I tillegg bør EU anvende sanksjoner mot Israel. “Den ensidige annekteringen av palestinernes territorium kan ikke føre til rettferdighet eller til fred, men bare til større urettferdighet,” heter det i henvendelsen til EU. I de senere år har Kirkenes Verdensråd blitt beskyldt for å føre en anti-israelsk agenda, noe som er blankt avvist av rådets ledere. I 2019 kom det frem at Kirkenes Verdensråd over flere år hadde samlet informasjon om den israelske hærens handlinger, gjennom aktivister maskerte som turister [viser antagelig til «Ledsagerprogrammet», et anti-israelsk program som bl.a. støttes av norske kristne gjennom samarbeid med Norges Kristne Råd, Kirkens Nødhjelp og KFUM-KFUK – ifølge disse organisasjonenes nettsider]. Rådets uttalelse har utløst sterk kritikk fra kristne som støtter Israel, bl.a. gjennom et internasjonalt nettverk av pro-sionistiske kristne fra 27 land med hovedbase i Nederland. Gruppen sa i en uttalelse at kirker ikke burde blande seg inn i Midtøsten-politikken, og at rådet gjorde det «på en ensidig måte.» Kirkenes Verdensråds uttalelse har skapt splittelse i Nederlands største kirkelige organ, Council of Churches of the Netherlands. Dette fordi organisasjonen sendte uttalelsen til den nederlandske utenriksministeren og oppfordret regjeringen til sanksjoner mot Israel, og la til at henvendelsen var støttet av alle medlemskirkene. Dette medførte bl.a. til at to betydelige kirkesamfunn i Nederland tok offentlig avstand fra Kirkenes Verdensråds uttalelse; Pinsemenighetene og De Frie Evangeliske Menigheter. Disse representerer over 200 menigheter og titusenvis av medlemmer. Den øverste jødiske rabbineren i Nederland knyttet Kirkens Verdensråds uttalelse til århundrer med kristen fiendtlighet mot jøder:
«Historien tatt i betraktning, der kirker kontinuerlig har instruert jøder om hva de kan og ikke kan gjøre, burde føre til at de samme kirkene utviser varsomhet og ydmykhet overfor Israel.»
«Det [Israel] er et demokrati, det kan og må ta egne beslutninger og løse sine egne problemer.»Kilde: The Times of Israel.