De rundt 900 manuskriptene ble funnet mellom 1947 og 1956 i Qumran-hulene over Dødehavet. Rullene av pergament og papyrus inneholder hebraisk, gresk og arameisk og inkluderer noen av de tidligst kjente tekstene fra Bibelen, inkludert den eldste gjenlevende kopien av de ti bud. Forskning på tekstene har pågått i flere tiår, og i den siste studien indikerer DNA-tester på manuskriptfragmenter at noen ikke opprinnelig var fra området rundt hulene.
– Vi har oppdaget gjennom analyse av pergament-fragmenter at noen tekster ble skrevet på huden til kyr og sauer, mens vi først trodde de alle hadde blitt skrevet på geiteskinn, sier forsker Pnina Shor, som leder prosjekt for «Israels Antikvitetsmyndighet» (Israel Antiquities Authority).
– Dette beviser at manuskriptene ikke kommer fra ørkenen der de ble funnet, sa hun til pressebyrået AFP.
Forskerne fra IAA og «Tel Avivs Universitet» (Tel Aviv University) klarte ikke å finne hvor fragmentene kom fra under deres syv år lange studie, som fokuserte på 13 tekster. Dødehavsrullene stammer fra det tredje århundre f.Kr. til det første århundre f.Kr. Mange eksperter mener at manuskriptene ble skrevet av Esserne, en jødisk sekt som hadde trukket seg tilbake i ørkenen rundt Qumran og hulene her. Andre hevder at noen av tekstene ble skjult av jøder som flyktet fra romerne.
– De første resultatene vil ha konsekvenser for studien av jødenes liv i løpet av «Det andre tempelets periode», som ble ødelagt i Jerusalem av romerne i år 70, sa Shor.
Totalt er det oppdaget rundt 25 000 pergament-fragmenter og tekstene har blitt studert kontinuerlig i mer enn 60 år.
– Det er som å sette sammen deler av et puslespill, sa Oded Rechavi, en professor som ledet teamet i «Tel Aviv University».
– Det er mange ruller med fragmenter som vi ikke vet hvordan vi skal koble sammen, og hvis vi kobler gale brikker sammen kan det endre dramatisk tolkningen av en hvilken som helst rulle, sa han.
Kilde Arutz Sheva 7, 2. Juni